Bilhandlare fortsätter med fusket – trots ny lag

Var tredje bilannons strider mot den nya konsumentköplagen som började gälla den 1 maj 2022.
Annons

Konsumentverket har granskat bilannonser på internets största marknadsplatser för begagnade bilar. En tredjedel av annonserna innehöll förbjudna reservationer. Konsumentverket ska nu ta kontakt med branschen och annonsplattformarna för att sätta stopp för de otillåtna annonserna.

Begreppet ”Reservation för felskrivning” förekommer ofta i bilannonser trots att lagen säger att det som står i annonsen ska gälla. Fel i annonserna kan få allvarliga konsekvenser, till exempel om dragvikten inte stämmer.

– Att vi bilköpare konfronteras med en säljarkår där nästan en tredjedel fuskar och slarvar helt öppet är egentligen ofattbart. Annonsplattformar som Blocket, Bytbil och Wayke måste självklart förhindra användandet av reservationer och förbättra tryggheten i stället för att hjälpa annonsörerna att lura oss konsumenter, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige. 

Reservationen är inte bara ett problem i samband med köpet. Vid en eventuell reklamation är det vanligt att bilhandlaren direkt hänvisar till sin reservation och menar att de inte behöver göra någon åtgärd.

Konsumenten blir då tvungen att ta sitt ärende till Allmänna Reklamationsnämnden. Något som kan sluta i att bilhandlaren uppmanas att ta tillbaka bilen.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen