Därför missar många att byta till vinterdäck i tid

Däcktillverkaren Goodyear har undersökt varför många svenskar inte har bytt till vinterdäck när den första halkan kommer.

Därför missar många att byta till vinterdäck i tid

Det kan både vara olagligt och förenat med fara att inte byta till vinterdäck i tid. Ändå missar många det, trots att 78 procent anser att det är viktigt att byta i tid.

– Att byta till vinterdäck innan första halkan är av stor vikt för att vi ska hålla oss säkra på vägarna. Trots det är detta något som nästan hälften av svenskarna missat, säger Claes Hedström, General Manager Sales Consumer Nordic. 

De vanligaste anledningarna till att vinterdäcken inte kommer på i tid är svårighet att få tid hos en verkstad, svårigheten att byta däck själv och svårigheten att förutse när det är dags.

För att inte riskera att däckbytet försenas är det bra att kolla skicket på däcken i god tid eftersom det kan vara svårt att få tid hos en däckverkstad med kort varsel.

 

Skäl till att inta byta vinterdäck i tid

Kostnaden för däckbyte 18 %
Att få tid för däckbyte hos en bil- eller däckverkstad 18 %
Att det är svårt att montera däck själv 17 %
Att veta när det är dags att byta däck  17 %
Att veta vilka däck jag ska köpa  11 %
Att införskaffa mig däck i tid  7 %
Annan 5 %
Ingen av ovanstående 37 %
Vet ej 3 %

 

 

 

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 10 aug - 7 sep har sammanlagt 1014 intervjuer via internet genomförts bland kvinnor och män 18+ år med körkortsinnehav i Sverige.

Då måste du ha vinterdäck på bilen

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april till 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. 

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt.

För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken.

De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Om bilen som drar ett släp har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det råder vinterväglag. Om bilen vid vinterväglag har odubbade friktionsdäck får släpet ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning.

Källa: Polisen

 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.