Exporten av begagnade bilar ökar kraftigt: ”Katastrofalt”

Exporten har ökat med 20 procent. "Katastrofalt för den svenska marknaden", menar Klaus Silfvenius på MRF.
Annons

Under årets första nio månader exporterades runt 82 000 begagnade bilar, det är en ökning med runt 20 procent, jämfört med motsvarande period i fjol. 

Det finns två anledningar till ökningen. Främst att den svenska kronan har sjunkit i värde mot euron, men också att prisnivån på kontinenten är ännu högre än i Sverige. Även om man räknar bort valutaeffekten så är prisena utomlands högre.

Detta leder till att det blir svårare att få tag många modeller begagande i Sverige och att priserna drivs upp. Något som vi redan sett.

– För den svenska marknaden är det katastrofalt. Vi har ett stort behov av bilarna till svenska kunder. Det finns också ett behov av att fylla våra verkstäder, de ska ha något att jobba med så att säga, säger Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig på Motorbranschens Riksförbund (MRF) till Sveriges Radio.

Bilhandlare som vi varit i kontakt med berättar att privatleasingbilar som lämnas in ofta hamnar utomlands. De svenska handlarna har ingen chans i budgivningen. 

Tidigare skedde exporten av begagnade bilar främst till de nordiska länderna, men på senare tid har fler och fler bilar sålts till Tyskland och Beneluxländerna, enligt Klaus Silfvenius på MRF.

Annons
Annons
Rulla till toppen