Cruisingen på Sveavägen i Stockholm stoppas: ”Helt vansinnigt”

Den nya politiska ledningen vill helt förbjuda biltrafik på hundratals platser i Stockholm och ersätta p-platser med konstverk.
Annons

Den rödgröna majoriteten i Stockholms stadshus har redan tidigare aviserat att de ämnar införa miljözon 3 i Gamla stan och delar av City-området. Det innebär att personbilar som inte helt drivs med el eller vätgas förbjuds. 

I samband med att en ny budget för staden ska antas berättar de styrande politikerna mer om sina planer för trafiken i huvudstaden. Målet är att minska biltrafiken med 30 procent. 

Bilfritt på Sveavägen under helgerna 

En åtgärd är att förbjuda biltrafik på Sveavägen under helger, då en del nöjeskör längs gatan för att visa upp sina bilar.

– Vi vill fylla Sveavägen med folkliv, snarare än motorvrål. Genom bilfria helger kan vi skapa utrymme för torghandel, loppisar, uteserveringar, kulturevenemang och julmarknader, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Man kan dock fråga sig hur stort problemet med cruising är. Organiserad cruising hålls bara åtta gånger per år.

– Jag tycker att det är helt vansinnigt. Motorkulturen är så pass stor och viktig i Stockholm att de inte bör plocka bort den från Sveavägen. Vi har kört bil där sedan 1960-talet. Det är bara ett försök av desperata miljöaktivister för att få bort bilar ur stan utan större genomtanke, säger Tommy Ledberg som kört cuising på Sveavägen sedan 1970-talet till tidningen Mitt i.

 
Cruisingen på Sveavägen i Stockholm stoppas: ”Helt vansinnigt”
Cruising på Sveavägen är en gammal tradition som nu hotas. Bilden är från Power Meet i Västerås.

Bilar förbjuds utanför hundratals skolor – skjutsande föräldrar ska stoppas

Biltrafiken kommer att stängas av utanför samtliga skolor och förskolor där det är möjligt och motiverat, enligt det rödgröna styret. Hundratals skolor kan komma att beröras.

– Primärt handlar det om att möjliggöra att de som går och cyklar till skolan inte ska hamna i en trafikfarlig miljö, som i många fall är orsakad av andra skjutsande föräldrar, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) till DN

Att det kan bli svårare att köra bil i närheten av skolor framöver är Lars Strömgren medveten om.

– Det kommer absolut betyda att bilar prioriteras bort, i synnerhet genomfartstrafiken, säger Lars Strömgren.

260 p-platser försvinner

Den rödgröna ledningen vill även göra stadens kajer bilfria, och därför tas 260 p-platser bort på kajerna vid Strandvägen och Skeppsbron. I stället ska det bli konst och kaféer på kajerna. 

– Det kommer bli helt omöjligt, var ska alla bilar stå? Jag måste stiga upp klockan fyra på morgonen i stället för halv sex om jag ska åka kollektivt, säger Liia som jobbar i Gamla stan och pendlar från Salem varje morgon till Sveriges Radio.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen