Toyotas vd betvivlar omställning till elbilar

Enligt Toyotas vd Akio Toyoda delar de flesta i bilindustrin hans elbilskritik, men vågar inget säga.
Annons

Det var den amerikanska presidenten Richard Nixon som populariserade begreppet ”tyst majoritet” när han i ett tv-tal bad denna att ge sitt stöd till USA:s hårt kritiserade krig i Vietnam 1969. De som demonstrerade mot kriget ute på gatorna tillhörde snarare en högljudd minoritet, vars åsikter fick för mycket utrymme i medierna, tyckte Nixon.

Ungefär så tycker nu Toyotas vd Akio Toyoda att det är i bilindustrin, rapporterar Wall Street Journal. Toyotachefen har gjort sig känd för sina elbilskritiska uttalanden, i en tid då allt fler tillverkare helomfamnar omställningen till eldrift – i alla fall publikt.

Det var i samband med firandet av 60-årsjubileet av Toyotas närvaro i Thailand som Toyoda valde att på nytt kritisera fokuset på elbilar, enligt WSJ.

– Människor i bilindustrin är till största delen en tyst majoritet, sa Toyoda till journalister under sitt besök i Bangkok.
– Den tysta majoriteten undrar om elbilar verkligen är okej som enda alternativ. Men de tror att det är trenden så de kan inte säga det högt.

Hybridpionjärerna Toyota har presenterat en storsatsning på elbilar och sagt att man ska tillverka 3,5 miljoner elbilar årligen till 2030. Samtidigt vill man dock även fortsätta med bensin/el-hybrider som nyligen visade Prius samt satsa på vätgas i form av både bränslecellsbilar som Toyota Mirai och förbränningsbilar.

Enligt Akio Toyoda är det ännu inte avgjort om batterieldrift är ”det rätt svaret” till frågan om hur framtidens transporter ska uppnå klimatneutralitet.

– Eftersom det rätta svaret fortfarande är oklart borde vi inte begränsa oss till bara ett alternativ, sa Toyotachefen i Bangkok, enligt WSJ.

Annons
Annons
Rulla till toppen