Nya Volvo-modeller drabbade av bromsfel – 106 000 bilar återkallas

Nästan alla nya Volvo-bilar omfattas av återkallelsen.

Nya Volvo-modeller drabbade av bromsfel – 106 000 bilar återkallas
Så väl Volvos 90-, 60- och 40-serie påverkas av den stora återkallelsen.

Många Volvobilar av årsmodell 2023 av modellerna C40, XC40, S60, V60, XC60, V90 och XC90 är drabbade av bromsfel och återkallas därför. Cirka 12 000 bilar i Sverige lider av felet och globalt rör det sig av 106 000 bilar.

– Samtliga kunder kommer att kontaktas med instruktioner om hur de ska gå tillväga för att få sin bil uppdaterad, säger Magnus Holst på Volvo Cars kommunikationsavdelning till sajten Carup.

Felet sitter i bromskontrollmodulen och kan stänga av de låsningsfria bromsar, stabilitets- och drivningskontrollsystem. Även om systemen stängs av ska bromsarna fortsätta fungera, uppger Volvo till den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA.  

Föraren kan märka att bromspedalen blir stum att all förarassistansteknik som involverar bromsning stängs av. Om detta händer tänds varningslampor i instrumenteringen och bilen kommer att ge ett felmeddelande.

Volvo Cars kommer att lösa problemet med en mjukvaruuppdatering. För en del modeller kan detta göras över nätet och andra behöver uppsöka verkstad.

 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.