Varningen: Slopad reduktionsplikt kan ge högre dieselpris

Preem varnar för att sänkt reduktionsplikt kan ge oönskad effekt.
Annons
Annons

En del av den diesel vi tankar i dag består av biodrivmedel. Hittills har det gjort dieseln dyrare eftersom biodrivmedel kostar mer än ren diesel. Men att minska inblandningen kommer inte att sänka dieselpriset vid pumpen, tvärt om, varnar oljebolaget Preem.

Orsaken är dels en minskad produktionskapacitet för diesel på grund av en omställning till ökar produktion av biodrivmedel. Det har också uppstått en internationell brist på olja efter att sanktioner mot Ryssland införts. 

– Följden av en sänkning blir att efterfrågan på ren diesel ökar på en redan hårt ansträngd marknad. De nordiska raffinaderierna har de senaste åren dragit ned sin kapacitet för diesel i takt med att efterfrågan på biobränslen har ökat. Samtidigt har Rysslands invasion ytterligare rubbat balansen på oljemarknaden, säger Eric Westerholm, planeringschef på Preem, till DN.

Energimyndigheten är inne på samma linje:

– Vi vet ju inte hur marknaden för diesel ser ut 2024 och framåt. Men en sänkt reduktionsplikt innebär större behov av fossila produkter, samtidigt som raffinaderierna börjat ställa om för mer biobränslen, säger Anders Wallinder, chef på Energimyndigheten, till DN.

Även Energibyrån IEA tror på högre dieselpriser framöver eftersom rysk olja ersatts med kinesisk som kostar mer att frakta.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen