Nevs varslar nästan alla anställda – köpet gick i stöpet

I förra veckan fick vd:n sparken. Nu varslas nästan alla anställda och verksamheten läggs i träda.
Annons

Nevs (National Electric Vehicle Sweden) tog över Saab-fabriken i Trollhättan efter Saabs konkurs 2011.

Tanken från början var att tillverka en eldriven version av Saab 9-3. När det kinesiska fastighetsföretaget Evergrande tog över Nevs 2020 ändrades kursen till att utveckla en robottaxi, en så kallad podd.

Läs mer om Nevs och vår provåkning av robottaxin här

Att utveckla helt självkörande bilar (nivå 5) har visat sig vara betydligt svårare än bilindustrin länge trodde. Något som även Nevs fick erfara. 

Utöver utveckling av en robottaxi har Nevs även hjälpt Volvo och andra Geely-bolag med olika utvecklingsuppdrag.

Under 2021 visade det sig att ägaren Evergrande befann sig i svår ekonomisk kris och då påbörjades en försäljning av Nevs.

I januari gick Nevs ut med att de fått nya hemliga ägare. Men det stämnde inte helt. För DN berättar den sparkade vd:n Stefan Tilk att affären inte var helt i hamn.

– Jag tog mitt vd-ansvar för att slutföra affären, men stoppades av Evergrandes högsta ledning. Då sa jag att då får ni säga upp mig för jag måste rädda bolaget. Då sa han upp mig.

 
Nevs varslar nästan alla anställda – köpet gick i stöpet
Vd:n Stefan Tilk gick emot ägarna och fick sparken. Foto: Nevs

Enligt Stefan Tilk har Evergrande försökt att slutföra affären själva, men i dag meddelar Nevs tillfällige vd Nina Selander att 320 av 340 anställda varslas och företagets verksamhet läggs i träda eftersom affären gått i stöpet och Evergrande inte har råd att driva vidare verksamheten.

– Vårt beslut kommer efter att våra ägare, Evergrande, och våra investerare inte kunde slutföra förhandlingar i enlighet med vårt kontrakt, skriver Nina Selander i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Rulla till toppen