Tyskland blockerar EU:s beslut att förbjuda förbränningsmotorer

Enligt ett EU-förslag ska alla utom de minsta biltillverkarna förbjudas från att sälja nya förbränningsbilar från 2035. De tyska liberalerna tycker inte det är en bra idé.
Annons

Tolv år kvar på försäljningen av nya bensin och dieselbilar var beskedet från EU. Beslutet att kräva nollutsläpp av koldioxid från nybilsförsäljningen från 2035 har väckt mycket kritik. Nu vill det tyska liberala regeringspartiet FDP blockera landets ja till förslaget, rapporterar Sveriges Radio.

Ett undantag för förbränningsbilar som körs på syntetiska e-bränslen fick tidigare nobben i EU:s instanser, men ett sådant verkar FDP vilja få plats. Partiet vill se en utredning om fossila bränslen kan ersättas med bättre, klimatvänliga bränslesorter. Tills dess vill man att även andra länder röstar nej till förslaget i sin nuvarande form.

”Syntetiska bränslen behövs”

– Vi behöver alla alternativ, eldrivet, vätgas och förbränningsmotorer som går på syntetiska bränslen, säger tysklands transportminister Volker Wissing (FDP) till Euractiv

Samtidigt hävdar kritiker att biobränslen inte är särskilt klimatsmarta och att eldrift är betydligt mer effektivt. Tysklands miljöminister Steffi Lemke som tillhör De Gröna uppmanar FDP att ändra sig och rösta ja till EU-förslaget.

Beslutet kommer inte gå igenom om inte Tyskland röstar ja, enligt Michael Bloss från De Gröna. Även Polen, Bulgarien och Italien förväntas rösta nej vilket skulle göra att beslutet inte går igenom nästa vecka.

Annons
Annons
Rulla till toppen