Konservativa delstater säger nej till elbilar

Flera amerikanska stater är progressiva, medan andra är desto mer konservativa när det gäller elektrifiering. En av de sistnämnda är Mississippi, som vill göra det svårare för elbilstillverkare. Och i Wyoming vill man gå ännu längre …

Mississippi styrs av republikanerna, och i början av månaden godkändes ett lagförslag som gör det svårare för elbilstillverkare att öppna återförsäljare i staten. Anledningen är att i USA är det mer eller mindre olagligt med direktförsäljning av bilar, och det republikanska styret vill att elbilstillverkarna ska följa samma regler som (vad man kallar) traditionella biltillverkare.

USA har motsatt sig direktförsäljning av bilar sedan 1970-talet, då förbjöd man nämligen ”The Big Three”– GM, Ford och Chrysler – att sälja bilar direkt till kund, för att de inte skulle konkurrera ut återförsäljarna.

Polariserande ämne

I det alltmer polariserade USA har lagförslaget fått både ris och ros. De som är emot förslaget menar att staten inte ska lägga sig i företagens verksamheter och att det även tar bort potentiella arbetstillfällen. De som är för förslaget hävdar att alla biltillverkare borde förhålla sig till samma regler, oavsett hur man driver sin verksamhet.

Många nya elbilstillverkare sysslar med direktförsäljning, då det tar bort en länk i kedjan mellan tillverkare och kund. Dessutom kan man hålla en mer enhetlig prissättning på bilarna. En lösning på återförsäljarproblemet är att biltillverkarna istället öppnar så kallade ”butiker” istället för återförsäljare. 

Problem? Nej. Förbud? Ja.

Lagstiftare i den amerikanska delstaten Wyoming har velat ta ännu ett steg längre. Där föreslog man i januari att förbjuda försäljningen av elbilar efter år 2035, med argumentet att elbilarna kommer att hämma statens ekonomi.

Lagstiftarna bakom förslaget hävdade att andelen innevånare som är beroende av olje- och gasindustrin är så stor att om elektrifieringen fortsätter kommer den ha en negativ inverkan på statens samhällen och dess ekonomiska verksamhet, eftersom försäljningen av elbilar sker på bekostnad av försäljningen av förbränningsmotorbilar.

Ett delat land

Samtidigt finns det femton amerikanska delstater, som exempelvis New York och Kalifornien, som lagt fram förslag om att förbjuda försäljningen av så kallade fossilbilar. Lagstiftarna i Wyoming menar att staten lämpar sig dåligt för elbilar då den är relativt glesbefolkad, har långa avstånd mellan samhällena, och dålig laddinfrastruktur.

Förslaget i Wyoming gick inte igenom, och personerna bakom har hittills inte valt att ta upp det igen sedan det blev möjligt i början av mars. En möjlig anledning till deras hållning att man vill skydda sin ekonomi, som till stor del bygger på olja och gas.

Men också att plocka poäng i den amerikanska debatten.

– Den här resolutionen var mer av ett ’statement’, medgav senator Dan Dockstader redan i januari till USA Today.

Men den egentliga orsaken till Wyomings hållning är troligen att man vill skydda sin ekonomi, som till stor del bygger på olja och gas.

Rulla till toppen