Dramatiska klippen: Här välter mopedbilen i berömda F1-kurvan

Trots en toppfart på 45 km/h lyckades 16-åringen välta Citroëns nya elektriska mopedbil Ami i den berömda Fairmont-hårnålen.
Annons

En 16-åring och hans 22-årige passagerare kom undan med lindriga skador efter att de vält den nya el-mopedbilen Citroën Ami i Monacos (och kanske även Formel 1) mest berömda böj, rapporterar lokalradion Riviera Radio. Båda ska ha varit nyktra vid tillfället.

Filmer av kraschen blev snabbt virala på sociala medier efter att så väl åskådare som 22-åringen lagt upp dem.

I en av dessa syns 16-åringen köra mopedbilen i full fart upp för Fairmont-hårnålen. Den lådformade Amin kränger synbart, och när det bär av nedför backen igen så blir det för mycket. Bilen välter och kanar sedan på sidan rakt in i en pollare.

Olyckan är uppseendeväckande, inte minst med tanke på att det rör sig om en elbil med golvmonterat batteripaket – något som borde ge en lägre tyngdpunkt än en förbränningsbil och därmed bra väghållning.

Men med ett batteri på ynka 5,5 kWh är det uppenbarligen inte nog för att göra den 2,41 m långa och 1,39 breda Citroën Ami helt trygg att köra i kurvorna – trots att den som mopedbil är begränsad till 45 km/h.

Även andra har kritiserat Citroën Amis köregenskaper tidigare. När brittiska Fifth Gear testade bilen höll den också på att tippa på deras testbana, något som programledaren och racingföraren Vicki Butler-Henderson dock kunde avstyra:

Nu som då ska det Stellantis-ägda Citroën ha svarat i ett uttalande att bilen, som även säljs av Opel under namnet Rocks-e, ”inte konstruerats för att köras aggressivt eller tävla”, enligt sajten Carup.

– Den här olyckan inträffade i en berömd hårnålsböj som är en del av F1-banan, känd för att vara utmanande även för erfarna racerförare, ska uttalandet ha fortsatt enligt sajten.

Annons
Annons
Rulla till toppen