SD hotar med regeringskris – reduktionsplikten en ödesfråga

Sverigedemokraterna sätter hårt mot hårt kring priserna på diesel och bensin. En regeringskris hotar.
Annons

SD kräver noll procents reduktionsplikt, det vill säga ingen inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel.

– Det som står ganska tydligt i Tidöavtalet är att reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå och objektivt faktum är att det finns ingen sådan nivå, säger Oscar Sjöstedt, som är ekonomisk-politiska talesperson för SD, till TV4 Nyheterna.

– Vår tolkning är därför att den nivån är noll procent.

Regeringen vill behålla viss reduktionsplikt

Moderaterna och Kristdemokraterna har signalerat att de kan tänka sig 6 procents inblandning av biodrivmedel, uppger TV4. Det tredje regeringspartiet, Liberalerna, har nämnt 12–16 procent.

– Vi har skrivit under på att kunna sänka reduktionsplikten tillfälligt, och det är klart att det ska vi göra, men noll är inget alternativ för oss, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till TV4 Nyheterna.

På det svarar Oscar Sjöstedt (SD):

– Vi är tuffa i förhandlingarna i kraft av att vi är största parti i det här underlaget.

Tidöpartierna måste komma överens

De fyra partierna komma överens om en gemensam proposition till riksdagen. SD:s klimatpolitiska talesperson, Martin Kinnunen, uppger för Dagens Nyheter att några egentliga förhandlingar mellan SD och regeringspartierna fortfarande inte inletts.

– Om vi inte kommer överens blir det problem. Men vi har inte börjat samtalen ännu, de andra partierna har inte presenterat något som vi kan ta ställning till. Så för mig känns det lite för tidigt att spekulera om sammanbrott innan man ens börjat prata, säger han.

Preem har tidigare varnat för att en sänkning av reduktionsplikten kan få motsatt effekt och leda till högre priser.

Annons
Annons
Rulla till toppen