AUDI Q8 E-TRON
Audi e-tron blir Q8 e-tron / batterikapacitet på upp till 106 kWh / från 926 800 kronor

Nya Q8 e-tron är inget annat än en uppdaterad version av e-tron (och självklart även e-tron Sportback), Audis stora, eldrivna suv. Den största nyheten är framför allt de nya batterierna. Instegsmodellen Q8 e-tron 50 (nu med 340 istället för 313 hk) får ett batteri med 89 kWh nettokapacitet. Q8 e-tron 55 och tremotoriga SQ8 e-tron får batterier med nya celler och en kapacitet på 106 kWh.
Laddeffekten har dessutom höjts till 170 kW och WLTP-räckvidden anges till 600 km tack vare effektivare elmotorer på bakaxeln. Chassit med tillhörande luftfjädring, ESP-systemet och styrningen är sportigare, och aerodynamiken har optimerats.
ALFA ROMEO GIULIA
Uppdatering med nya strålkastare /digitala instrument och minskat modellutbud

Precis som suven Stelvio får Giulia nya Matrix-LED-strålkastare för modellåret 2023 och ett nytt, digitalt instrumentkluster på 12,3 tum. Samtidigt minskar man motorutbudet till enbart tre alternativ, samtliga med fyrhjulsdrift. De fyrcylindriga motorerna har mellan 210 (diesel) och 280 hk (bensin), vill man ha mer krut finns en vinkelsexa på 510 hk i toppmodellen Quadrifoglio som får sin uppdatering något senare.
ALPINE A110 R
Ny, lättare toppmodell / 0–100 km/h på fyra sekunder/ stramt chassi med kolfiberfälgar och R-däck

”R” står för racing, ”Alpine” står för kompromisslösa lättviktsbyggen. Toppmodellen R väger endast 1 082 kg, alltså 34 kg mindre än Alpine S. Fyrcylinderns effekt förblir dock oförändrad: 300 hk räcker för en 0–100-tid på bara fyra sekunder.
A110 R är dessutom bra mycket vassare än sina syskon. Föraren kan ställa dämparna i inte mindre än 20 steg och det sitter R-däck på de lätta kolfiberfälgarna (-12,5 kg). För mer marktryck över bakaxeln har värstingen försetts med en vinge.
BMW 7-SERIE
Två laddhybrider / 489–571 hk / priser från 1 364 700 kronor

Den elektriska sedanen i7 kom först, nu följer de 5,39 meter långa hybridmodellerna 750e xDrive och M760e xDrive, båda med trelitersmotor och fyrhjulsdrift. Luftfjädring ingår alltid och användargränssnittet bygger mestadels på stora pekskärmar.
BMW M2
Kompakt coupé med 460 hk / 0–100 km/h på 4,1 sekunder / bakhjulsdrift med aktiv differential

Andra generationens M2 har växt upp. Tack vare två turbosnurror producerar bilens treliters radsexa mäktiga 460 hk och 550 Nm. En åttastegad automatlåda (eller en manuell låda) fördelar kraften till bakhjulen via en aktiv differential. Den kompakta coupén som väger drygt 1,7 ton sprintar till 100 km/h på 4,1 sekunder och har en toppfart på 250 km/h (tillval: 285 km/h).
Chassit påminner om det i M4: adaptiva dämpare, M compound-högprestandabromsar och stora fälgar (19 tum fram, 20 tum bak). Karossen har styvats upp där det behövs och föraren sitter i en kolfiber-skalstol och tittar på ett välvt instrumentkluster med M-specifik layout.
BMW X5/X6
Mer effekt för alla motorer / ingen instegsdiesel / ny förarmiljö med curved display

Efter fyra år är det dags för en uppdatering av X5 och coupéversionen X6. Samtliga sexcylindriga motorer (bensin, diesel och laddhybrid) och den åttacylindriga bensinmotorn får mer krut. Laddhybriden har en elektrisk räckvidd på 110 km och instegsdieseln stryks ur modellprogrammet. Förarmiljön med den nya välvda skärmen är starkt modifierad och bilen får dessutom ännu fler assistanssystem.
CITROËN Ë-C4 X

Ny modellvariant av C4 / 136 hk / från 534 990 kronor
Nya ë-C4 X är sedanversionen av ë-C4. Bagageutrymmet rymmer 510 liter och baksätets ryggstöd är fällbart för ännu mer lastutrymme. På den svenska marknaden finns endast 136-hästarsversionen att tillgå och batteriet på 50 kWh har energi nog för en räckvidd på 360 km. Bilens advanced-comfort-fjädring ska ge samma fina komfort som vi en gång i tiden förknippade Citroën med.
DS 3
Facelift / ny röststyrning/ Matrix-LED-strålkastare

I stadssuvsegmentet är uppdaterade DS 3 – som har tappat ”Crossback”-tillägget – ett snyggt alternativ. Trots att bilen endast är 4,2 meter lång finns det gott om plats för en läckert designad och högkvalitativ interiör.
Infotainmentsystemet har uppdaterats med ny röststyrning, och både Apple CarPlay och Android Auto fungerar numera utan störande kablar. DS 3 har även nya Matrix-LED-strålkastare, men på motorsidan har inte mycket ändrats bortsett från att effekten i den helelektriska varianten har skruvats upp från 136 till 157 hk.
JOHN ARGELANDER: ”Efter en lång vinter – äntligen vårkänslor!”

Här kan vi snacka spännvidd! Från bruksfordon som Ford Ranger och småbilar som Ora, till extrema sportbilar som Alpine A110 R och Porsche 911 Dakar. Och en suv – från Ferrari?! Spännande, minst sagt.
En av mina absoluta favoriter på marknaden just nu är Hyundai Ioniq 5, därför är jag hypernyfiken på den kommande Ioniq 6 som ska ha bättre räckvidd då karossen är hal som en gammal Saab istället för kantig som en Golf Mk 1.
En annan bil jag ser fram emot att stifta bekantskap med är Jeep Avenger. Avsaknaden av fyrhjulsdrift gör att den kanske inte kommer att tilltala terrängpuritanerna, men å andra sidan är formgivningen helt rätt. Den ser kaxig ut, precis som en Jeep ska göra.
Sedan har vi den där Ferrari-suven. Bara namnet (”fullblod”) är modigt, med tanke på att detta är ett stort steg i sidled för Maranello. Å andra sidan skulle troligen inte Porsche funnits kvar idag om man inte hade presenterat Cayenne, så detta kan mycket väl vara ett genidrag. Enligt uppgifter är väntelistan väldigt lång.
Oavsett vad som får ditt hjärta att slå lite extra går vi utan tvekan en härlig vår till mötes!
FERRARI PUROSANGUE
Ferraris första suv / V12 med 725 hk / transaxel, fyrhjulsdrift

En elegant, svepande design och en V12 utan vare sig överladdning eller elektrifiering under den långa huven – nya Purosangue äntrar suvsegmentet som man hade förväntat sig. 6,5-litersmotorn producerar massiva 725 hk och 716 Nm och har såklart inga som helst problem med bilens tjänstevikt på dryga två ton.
Den 4,97 meter långa crossovern accelererar från 0 till 100 km/h på 3,3 sekunder och har en toppfart på över 310 km/h. Dubbelkopplingslådan sitter på bakaxeln och när behovet uppstår övertar framhjulen en del av framdrivningen. Interiört domineras formgivningen av mjuka, svepande linjer och baksätespassagerarna kliver in genom så kallade självmordsdörrar.
FORD RANGER
Fler varianter / tre olika hyttversioner / tre nya dieselmotorer

Den fjärde generationen av Fords storsäljande pickup startade förra året med toppmodellen Raptor som drivs av en treliters V6 med turbo som utvecklar 292 hk. I år är det dags att utöka utbudet med fler hyttvarianter (normal, förlängd och dubbelhytt) samt tre nya dieselmotorer med effektuttag från 170 till 240 hk.
Fyrhjulsdrift ingår alltid och en tiostegad automatlåda är standard om man väljer minst 205-hästarsdieseln. Interiören är luftig och bekväm och domineras av en stor, upprätt pekskärm på instrumentpanelen.
HONDA CIVIC TYPE R
Enda Honda utan elektrifiering / fyrcylindrig turbomotor med 329 hk / framhjulsdrift med mekanisk diffbroms

Designen är mer diskret än föregångarens och priset är avsevärt mycket högre. Men hur är körkänslan i den vassa kompaktbilen? Den präglas framför allt av tre ting: de drivande framhjulen med mekanisk diffbroms, det högprecisa chassit med adaptiva dämpare och en tvåliters turbomotor som utvecklar 329 hk. Det räcker gott för en 0–100-tid på 5,4 sekunder och en toppfart på 275 km/h. Smolket i bägaren: Bilen är redan helt slutsåld i Sverige.
HYUNDAI IONIQ 6
Hyundais andra elbil med 800V-teknik / 53 och 77,4 kWh /tre drivlinor: 151, 239 och 326 hk

Designen av Hyundais 4,86 meter långa sedan kräver tillvänjning, men aerodynamiken främjar effektiviteten. Ioniq 6 använder sig av samma teknikplattform som Ioniq 5 och erbjuds med två olika batteristorlekar (53 och 77,4 kWh) och tre motoriseringar. Versionerna med 151 och 239 hk driver på bakhjulen men toppmodellen med 326 hk har ytterligare en elmotor på framaxeln och driver därför på samtliga hjul. Bäst räckvidd erbjuder 239-hästarsmodellen med 614 km enligt WLTP-cykeln.
Oavsett version eller motorisering laddar alla Ioniq 6 mycket snabbt tack vare 800V-tekniken. Inredningen är lugn och städad och det flesta funktionerna sköts via två skärmar. Som tillval erbjuder Hyundai även digitala sidospeglar till nykomlingen.
JEEP AVENGER
Endast framhjulsdriven / 156 hk och 54 kWh / fyra utrustningsnivåer

Är detta ens en äkta Jeep? Avenger är knappt fyra meter lång och drivs av en elmotor som enbart skickar kraften till framhjulen. Fyrhjulsdrift finns inte ens som tillval, utan man får nöja sig med en differential och 20 cm markfrigång.
Optiskt hör Avenger definitivt till Jeepfamiljen. Eldrivlinans komponenter är desamma som i Opel Mokka Electric: en elmotor med 156 hk och 260 Nm samt ett batteri på 54 kWh (brutto) ska ge en räckvidd på drygt 400 km enligt WLTP-cykeln. Ombordladdare på 11 kW är standard och bilen kan laddas med upp till 100 kW vid en snabbladdare.
MASERATI MC20 CIELO
Toppfart på över 325 km/h / 0–100 km/h på under 2,9 sek / 2,75 miljoner kronor

Den 630 hk starka treliters-V6:an som sitter i ”vanliga” MC20 ruvar även under huven i cabrioletversionen Cielo, men här helt utan filter. Taket gömmer sig på tolv sekunder och sedan finns det inget mellan förarörat och den gurglande, spottande och vrålande dubbelturbomotorn. Luftdraget i kupén är enormt när taket är nedfällt men kan dämpas med en separat bakruta. Jämfört med coupén väger Cielo 65 kg mer, men det känns knappast av.
MAZDA MX-30 R-EV

Laddhybrid med wankelmotor / elektrisk räckvidd 85 km / från 415 900 kronor
Mazda återupplivar wankelmotorn, men i nya R-EV driver inte den legendariska motorkonstruktionen hjulen utan generatorn. Med 50 liter bensin genererar motorn ström för ett 17,8-kWh-batteri och ökar den elektriska räckvidden från 85 till mer än 600 km. Batteriet kan även laddas via kabel, med antingen 11 (AC) eller 36 kW (DC).
MERCEDES A-KLASS

Diskret facelift / utökad utrustning / reducerat motorutbud
Efter fyra år på marknaden är det dags för en mindre uppdatering av A-klass med ny motorhuv och en ny kylargrill samt standardmonterade LED-strålkastare, MBUX-mjukvara och optimerad röststyrning. Man har även passat på att förbättra laddhybriden och samtidigt utrustat bensinmotorerna med mildhybridteknik. En del motoralternativ försvinner däremot, däribland A 160 och A 250 samt A 200 d och A 220 d 4Matic.
MERCEDES EQE SUV
Bak- eller fyrhjulsdrift / laddeffekt upp till 170 kW/ även som AMG 43

Efter EQS får även EQE sällskap av en suv. Nykomlingen är lite kortare med en längd på 4,86 meter, men tillräckligt stor för fem passagerare och deras bagage (bagagevolym 580 liter). Interiören är i stort sett densamma som i vanliga EQE med stor centralskärm som dominerar förarmiljön. Fyra olika utföranden kommer att finnas med effektuttag mellan 293 och 626 hk och en räckvidd upp till 590 km.
NIO EL7

4,91 meter / bagagevolym 658 liter /75 eller 100 kWh
Nio vill vara premium och gör en Mercedes. Det innebär att sedanen ET7 får sällskap av suven EL7, som är lite större än Mercedes EQE SUV. Lyxigt utrustade EL7 har två motorer (245 och 409 hk) och ett batteri på upp till 100 kWh (tillval). Den maximala räckvidden anges till över 500 km, och EL7 har samma sprintförmåga som en sportbil: 0–100 km/h går på 3,9 sekunder. Dragkrok finns också, och den maximala dragvikten är upp till två ton.
PEUGEOT 408
4,69 meter / stor bagagelucka / bagagevolym 536 liter / med bensinmotorer eller som laddhybrid

Nya 408 muterar till en crossover som blandar sedanformer med suvattribut men struntar i fyrhjulsdrift. Tekniskt är nykomlingen mycket lik 308 och använder sig även av samma motorer, däribland två laddhybrider (180 och 225 hk) samt en bensinmotor på 130 hk. En helelektrisk version samt en mildhybridiserad bensinare följer senare. Även interiören känns igen från 308, inklusive den minimala, tillplattade ratten.
ORA 300 PRO OCH 400 PRO+

172 hk / framhjulsdrift / 48 eller 63 kWh/ laddeffekt 67 kW
Under den originella karossen från Kina finns samma plattform som BMW kommer att använda sig av för kommande e-Mini. Med en längd på 4,24 meter är Ora 300/400 (eller Funky Cat som den heter på andra marknader) lika lång som en VW Golf men har mindre bagagevolym än en Polo (228 liter). Den snygga interiören är dock stor nog för fem passagerare.
Batteriet kommer i storlekarna 48 och 63 kWh, vilket ger en räckvidd på antingen 310 eller 420 km enligt WLTP-cykeln.
PORSCHE 911 DAKAR
Treliters dubbelturbomotor med 480 hk / fyrhjulsdrift och åttaväxlad dubbelkopplingslåda / 2 480 000 kronor

Som Dakar kläs en fyrhjulsdriven 911 ut i samma stil som en offroadbil med breda plastpaneler runtom och upp till 70 mm högre markfrigång än 911 Carrera.
Porsche firar sin rallyhistoria under 70- och 80-talet med den limiterade modellen (2 500 exemplar) och folierar bilen med historiskt influerad design om kunden önskar det. Andra detaljer är speciellt utvecklade däck, ställbart chassi med krängningshämmande system samt bakaxelstyrning och två nya körlägen (rally och offroad). Utan baksäte och vissa viktsänkande åtgärder väger Dakar knappt mer än Carrera 4 GTS med PDK-låda.
OPEL ASTRA GSE

Sportversion med modifierat chassi / laddhybrid med 225 hk
Opels nya sportmärke GSe syns för första gången på nya Astra, där en 225 hk stark laddhybriddrivlina kombineras med sportstolar, lägre chassi, frekvensselektiva dämpare och en vässad styrning. Resultatet? 0–100 km/h-sprinten avverkas på 7,5 sekunder och bilens toppfart anges till 235 km/h.
OPEL GRANDLAND GSE

Laddhybrid med 300 hk / elektrisk fyrhjulsdrift
Om man vill beställa sin Grandland med den välkända Hybrid4-drivlinan med 300 hk och elektrisk fyrhjulsdrift hänvisas man hädan- efter till sportversionen GSe. Precis som Astra GSe har även Grandland GSe fått ett vassare chassi med frekvensselektiva dämpare och en omarbetad styrning. Den svarta motorhuven finns dock enbart till Grandland.
RANGE ROVER VELAR

Diskret facelift / bättre uppkoppling / större räckvidd för laddhybriden
Man får titta väldigt noga för att kunna känna igen den uppdaterade versionen av Range Rover Velar, som kom redan 2017. Ändå har man uppdaterat kylargrillen, Pixel-LED-strålkastarna, stötfångaren och bakljusen. Interiört sitter nu en välvd pekskärm med ny infotainmentmjuk-vara och nya stolar. Laddhybridversionen 400e får en något bättre räckvidd på 61 km enligt WLTP-cykeln.
RENAULT AUSTRAL
Hybrid- och mildhybriddrivlinor med 140–200 hk / fyrhjulsstyrning

Kadjar blir Austral – en 4,51 meter lång suv som ska utmana VW Tiguan & Co. Austral har inga dieselalternativ men däremot mildhybridiserade bensinmotorer (140–185 hk) och en hybrid med multimodelåda och 200 hk. Infotainmentsystemet med en stor pekskärm använder Googlemjukvara.
Höjdpunkten i Austral är dock fyrhjulsstyrningen som ökar både rörligheten och stabiliteten. Fyrhjulsdrift finns däremot inte att få.
RENAULT KANGOO ELECTRIC

Räckvidd 285 km / laddeffekt 80 kW / ingen utrymmesförlust
Renault Kangoo finns både med diesel- och bensinmotorer, men nu finns även en helelektrisk version på programmet. Kangoo Electric har en elmotor på 123 hk och ett batteri på 45 kWh vilket räcker för att komma upp till 285 km på en laddning, enligt WLTP-cykeln. En DC-laddkontakt (maximal laddeffekt 80 kW) inklusive en ombordladdare på 22 kW kostar dock extra.
SKODA ENYAQ IV RS

300 hk / fyrhjulsdrift / räckvidd 51 mil / 0–100 på 6,5 sek.
Efter coupén är det nu dags att RS-ifiera även ”vanliga” Enyaq med belyst kylargrill och två elmotorer som tillsammans producerar 300 hk.
Bilens 77-kWh-batteri kan laddas med upp till 135 kW utan att man måste identifiera sig vid stolpen (plug and charge).
SMART #1
Elektrisk crossover för fem passagerare / bagagevolym 323+15 liter

Smart Fortwo och Forfour är historia, nu är det dags för #1 att göra entré. Den nya crossovern är ungefär lika stor som en VW Golf, byggs i Kina och står på en elbilsplattform som har utvecklats av Mercedes i samarbete med kinesiska Geely. Höjdpunkterna är intelligent laddnings-planering inklusive förkonditionering av bilens 66-kWh-batteri och den maximala räckvidden på 440 km.
Batteriet kan laddas med 22 (AC) eller 150 kW (DC) och vid sidan om Launch Edition kommer #1 i ytterligare tre versioner: Pro+, Premium (båda med 272 hk och bakhjulsdrift) samt Brabus, där ytterligare en elmotor ger bilen elektrisk fyrhjulsdrift och en systemeffekt på maffiga 429 hk. Brabusmodellen avverkar 0–100 km/h på 3,9 sekunder.
TESLA MODEL X PLAID

Mer än 1 000 hk / tre motorer / fyrhjulsdrift /från 1 587 990 kronor
Precis som Model S får även Model X Plaid-drivlinan med tre motorer och massiva 1 020 hk. Det innebär att den drygt två ton tunga måsvingesuven accelererar från 0 till 100 km/h på sanslösa 2,6 sekunder. Toppfarten anges till lika vanvettiga 262 km/h. Samtidigt ska energin i bilens 130-kWh-batteri räcka för 543 km.
TOYOTA COROLLA
Facelift för sedanen och Touring Sports / effektivare hybriddrivlinor/ utökad säkerhetsutrustning

Förutom nya strålkastare är det inte mycket nytt på utsidan, men under skalet har det hänt en del: vid sidan om uppdaterade drivlinor med 140 istället för 122 och 196 istället för 184 hk är uppdateringens höjdpunkt framför allt ett snabbare infotainmentsystem och en bättre frontkamera som utökar säkerhetsassistenternas verkningsgrad. Deras mjukvara är dessutom alltid uppdaterad tack vare over-the-air-updates.
TOYOTA RAV4

Diskret uppdatering / ny utrustningsnivå GR Sport / modernare infotainment
Inför modellens trettionde födelsedag väljer Toyota att framför allt uppdatera det gamla, sega infotainmentsystemet med ett nytt som har mer kraft och bättre upplösning. Även det digitala instrumentklustret är nytt. RAV4 erbjuds nu även som GR Sport med optiska accenter och lite stramare fjädring. Drivlinorna är däremot oförändrade.
VW AMAROK
Bygger på en bottenplatta från Ford / 5,35 meter / 1,9 ton maxlast / 3,5 ton dragvikt

Utifrån sett kan man knappt tro att nya Amarok inte längre är en renodlad Volkswagen, men på insidan blir det svårare. Den stora, stående infotainmentskärmen är inget man förknippar med VW och kommer istället från Ford Ranger, som är ansvarig för nykomlingens tekniska bas.
Det innebär också att motorerna kommer från Ford: man kan välja mellan två fyr- och en sexcylindrig dieselmotor med effektuttag på mellan 170 och 240 hk, med antingen manuell låda eller tiostegad automatlåda samt fyrhjulsdrift med tre olika körlägen. Amarok finns i fem olika utrustningsnivåer, men en sak är alltid densamma: den finns enbart med fyra dörrar.