Det finns många seriösa däckfirmor, men tyvärr också en hel del som försöker sko sig maximalt på att skifta hjul.
För ett år sedan skrev jag om hur en tillfällig däckverkstad utanför Coop försökte lura mig att köpa nya däck när jag tog hjälp av dem för att byta till sommarhjul. Krönikan fick ett stort antal läsare att mejla mig och berätta om sina skräckupplevelser hos olika däckskojare.
Många har upplevt samma sak som jag – att fullt fungerande godkända däck döms ut som utslitna och att hantverket utförs dåligt.
Läsaren LS berättar att han hade ett serviceprotokoll som visade 4,5–5 mm mönsterdjup. Ändra dömdes de två år gamla däcken ut och en uppsättning av ett okänt märke erbjöds.
För att sätta extra press på kunden påstås ofta däcken vara trafikfarliga, så pass att firman inte kan ta på sitt ansvar att sätta dem på bilen.
En läsare berättar att han hamnade i en dispyt med en tillfällig däckverkstad om en skada på ett av däcken. Till slut gick firman med på att skifta de fyra hjulen, men antecknade på kvittot att bytet skett mot deras inrådan. Läsaren åkte direkt vidare till auktoriserad däckfirma som konstaterade att skadan var ytlig och inte trafikfarlig.
Andra klagomål bland läsarna handlar om onödiga balanseringar och svårigheter att få ut dina däck från firmornas däckhotell när det inte är säsong.
Även själva hantverket får kritik. Flera läsare rapporterar om hjulmuttrar som dragits åt för hårt. Ibland så illa att dyrbara skador uppstått. Firmorna har sedan inte tagit på sig skulden för skadorna utan i stället tagit betalt för att reparera dem.
Hjulmuttrar ska efterdras efter omkring en vecka. En kvinna fick till svar från den tillfälliga däckverkstaden att det inte behövdes för att de drog åt dem så de satt …
Precis som i mitt fall upplever många att däcken pumpas med fel däcktryck. Ett annat klagomål är att däckskojarna påstår att kunden måste köpa däcktrycksgivare (TPMS) till sina nya däck på grund av lagkrav. Men lagen säger bara att nya bilar behöver ha ett TPMS-system när de typgodkäns. Det är fritt fram att köra utan.
Läsaren ”Älgen” skriver att han är mest irriterad på att butikskedjorna hyr ut plats till däckfirmorna på sina parkeringar.
Tips för hjulskifte:
Gå inte under 3 mm i mönsterdjup även om 1,6 mm är tillåtet. Risken för vattenplaning blir för stor. På sommardäck finns en tvärsgående slitagemarkering som markerar 1,6 mm-gränsen.
Dra åt lagom hårt. Det behövs ingen maskin för att dra åt hjulbultarna. Dra åt med ett färgkors nästan så hårt som du kan. Efterdra muttrarna efter en vecka.
Snabbt kan lätt bli fel. En risk med mutterdragare är att muttrarna hamnar snett. Etablerade däckfirmor har rutinerad personal som ytterst ställan gör fel, men med tillfälligt anställda som är stressade ökar risken. Det kan leda till en dyr verkstadsräkning som du riskerar att få betala själv, även om felet inte är ditt.
Kolla upp däckhotellet. Däckhotell blir allt vanligare. Det är bekvämt, men också ett sätt att binda upp dig som kund. Däcken får inte förvaras för varmt. Många använder en container som står ute i solen under sommaren.
Ha is i magen – köp inte nya däck direkt. Om du får höra att däcken är för dåliga kan du ändå få hjulen monterade och köra hem. Sen kan du i lugnt och ro läsa våra däcktester och göra prisjämförelser på nätet.
Däcktrycksgivare (TPMS) är inget lagkrav. Bara för att du har en nyare bil som såldes med TPMS-givare behöver du inte köpa givare om du köper nya däck. I många nyare bilar finns möjlighet att i stället övervaka däcktrycket via ABS-bromssystemet.