50e blir billigaste BMW XM

Efter två fullvärdiga M-modeller kommer BMW nu med en lite svagare M Performance-XM. BMW XM 50e heter den nya instegsversionen som får en sexa istället för V8.
Annons

BMW XM är namnet på den unika värsting-laddhybridsuven från BMW:s M-avdelning. Bland annat därför startar också priserna på 1 821 000 kronor för den normala versionen med 653 hästkrafter. Den nyligen presenterade specialaren Label Red får hela 748 hästkrafter blir självklart dyrare än så. Båda har V8-motor.

Upp till 23 tum stora fälgar är valbara till XM och 50e är inget undantag.

Nu avslöjar BMW att en aningen nättare modell kallad XM 50e ansluter i programmet. Som det hörs på namnet handlar det fortfarande om en laddhybrid och räckvidden på el uppges preliminärt till 76–84 km enligt WLTP-normen.

Den bidrar till en så låg förbrukning – återigen enligt WLTP-normen – som 1,4–1,5 l/100 km. Det är siffror som lär kräva både ett mycket flitigt laddande och en lätt gasfot.

Förbränningsmotorn är en turbomatad rak sexa som – gissningsvis – är på tre liter och förmodligen har väldigt mycket gemensamt med drivlinan i till exempel nya, 489-hästars X5 xDrive50e. BMW XM 50e uppges dock istället ha en systemeffekt på 475 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 700 Nm.

Interiören med lysande logotyp i stolarna är mer konventionell – men det indirekt belysta innertaket med ”prismamönster” sticker ut hos XM.

Kraftresurserna ska räcka till en tid för 0–100 km/h på 5,1 sekunder och fyrhjulsdriftsystemet M xDrive med M sportdifferential, precis som i storebröderna, borgar för att körupplevelsen bör bli likartad. Många kunder köper nog bilen för dess extravaganta (och omdiskuterade) uppenbarelse och där blir nog inte 50e-spekulanterna besvikna. De lysande njurarna finns kvar och 23-tumsfälgar ser man inte heller på varje garageuppfart.

Något svenskt pris på BMW XM 50e existerar inte då den svenska importören inte kommer att erbjuda modellen i Sverige.

Dubbla, trapetsoidformade avgaspipor på höjden gäller även för instegsvarianten XM 50e.
Annons
Annons
Rulla till toppen