Även yrkestrafik förbjuds i Stockholm 2024

Bara personbilar som drivs med el, gas eller bränslecell får köra i centrala Stockholm när Miljözon 3 införs. För tunga fordon blir kraven också hårda.
Annons
Annons

Stockholms rödgröna styre har bestämt sig för att införa Miljözon 3 i Gamla stan och delar av city med start 2024. Utbyggnaden av miljözonen ska vara klar 2026.

– Stockholm ska bli en grön promenadstad och Europas främsta cykelstad, sa Miljöpartiets Åsa Lindhagen under en tidigare pressträffen.

Miljözon 3 innebär att alla personbilar som har förbränningsmotor förbjuds inom zonen. Undantag görs bara för färdtjänst och bilar med handikapptillsånd. För tunga fordon gäller att de måste vara laddhybrider. Något generellt undantag för yrkestrafik finns inte.
– Det kommer att gälla yrkestrafiken och varutransporter.
De omfattas av miljözon enligt lag. Det vi utreder just nu är var gränserna kommer att dras, säger Åsa Lindhagen till Dagens Nyheter.

Enligt Åsa Lindhagen införs Miljözon 3 för att förbättra luftkvaliteten, inte att minska trafiken.

– Vi satsar på bilfria sommargågator och sommarplatser, stänger ner biltrafik vid skolor där det är möjligt. Det ska vara tryggt att andas överallt i Stockholm, vilken gata man än går på, säger Åsa Lindhagen.

– För att minska trafiken har vi andra åtgärder. Exempelvis två miljarder för att underlätta för gång, cykel och kollektivtrafik, säger Åsa Lindhagen.

Annons
Annons
Rulla till toppen