Nya Mercedes E-klass – mer lik S-klass

Den nya generationen Mercedes E-klass (W214) har blivit rymligare och kan fås med bakhjulsstyrning – vilket gör nya E-klass mer lik S-klass.
Annons

E-klassen har vuxit med 25 mm i armbågsbredd och 20 mm mellan hjulaxlarna, vilket ger en rymligare kupé och gör den nya generationen ännu mer lämplig som taxi.

Den största förändringen rör elektroniken som gått från att vara hårdvaru- till mjukvarubaserad. Det innebär att i stället för att ha en massa små elektroniska kretsar som är hårdvaruprogrammerade för att göra en specifik sak så styrs bilens elektronik istället av mjukvara i en kraftfull centraldator.

För användaren märks detta genom att infotainmentsystemet fått bättre prestanda och att bilen får fler digitala funktioner. Exempelvis kan upp till 16 personer få rättighet att låsa upp bilen med sina mobiltelefoner. Rättigheterna kan skräddarsys för respektive person – vissa kan bara öppna dörrarna och andra får starta bilen.

Kupén har vuxit på både längden och bredden.

En ny funktion är möjligheten att göra mer komplexa automatiska inställningar, till exempel att stolsvärmen aktiveras om det är under 12 grader i kupén och att stämningsbelysningen samtidigt skiftar till en varmare färg.

Det går också att installera tredjepartsappar. Från start finns TikTok, Angry Birds, Webex och Zoom liksom webbläsaren Vivaldi.

Instrumentpanelen utformning med tre stora skärmar känns igen från EQS och EQE med flera.

I likhet med flera andra stora Mercedesmodeller som EQS eller EQE har nya E-klass MBUX Supersceen i instrumentbrädan. Det innebär att det kan finnas upp till tre olika skärmar i instrumentpanelen, varav en är bara för passageraren.

Förarassistanssystemen har vässats och bland annat kan trötthetsvarnaren kompletteras med en kamera som kollar att föraren är alert. Om dennes inte håller blicken på vägen under ett antal sekunder så varnar bilen och kan till och med göra ett nödstopp vid vägkanten.

Komfort är naturligtvis en paradgren för E-klass och så även i denna generation. Det finns bland annat en funktion för att minska åksjuka och luftfjädring som tillval.

Av de sex versionerna är tre bensinladdhybrider med 10 mils elektrisk räckvidd.

I sommar drar försäljningen i gång och bortåt hösten kommer de första leveranserna. Nya E-klass kommer att säljasi sex olika utföranden, varav tre är laddhybrider och tre är mildhybrider. Det finns inga dieseldrivna laddhybrider i denna generation.

Laddhybriderna E 300 e, E 300 e 4matic och E 400 e 4matic har alla elmotorer på 129 hästkrafter som kompletterar deras bensinmotorer på 204 respektive 252 hk. E 300 e och E 300 e 4matic har en systemeffekt på 310 hk. E 400 e 4MATIC bjuder på hela 375 hk. Räckvidden på ren el är omkring 10 mil.

Mildhybriderna är bensindrivna E 200 (204 hk/320 Nm) samt dieslarna E 220 d och E 220 d 4MATIC med 197 hk och 440 Nm. De har 48 volts elsystem med en kombinerad startmotor och generator som kan ge bilen 23 hk och 205 Nm extra när det krävs.

Annons
Annons
Rulla till toppen