Så enkelt stjäl tjuvarna din bil

Färre bilar stjäls men metoderna blir enklare. Det här kan du göra för att skydda din bil.
Annons

Under 2022 minskade bilstölderna med 8,8 procent jämfört med 2021. Den största skillnaden finns däremot att hitta i de senaste tio åren då stölderna gått ner med 49,9 procent enligt försäkringsbolaget if.

De bilar som stjäls mest är exklusiva modeller, och de som hittas är oftast länsade på så mycket utrustning att de är obrukbara. Det är även fler bensin- och dieselbilar som stjäls jämfört med elbilar.

– Totalt stjäls inte fler bilar men färre återfinns – de plockas isär eller får ny identitet. Tjuvarna ligger i framkant rent tekniskt. En vanlig stöldmetod för premiumbilar är att tjuvarna kapar signalen från bilnyckeln utanför ägarens ytterdörr, när bilnyckeln ligger oskyddad i hallen. Sedan sätter de sig i bilen och startar. Stölden går blixtsnabbt, säger Johan Granholm motorexpert på if i företagets årliga stöldrapport.

Så här gör de för att stjäla din bil

Det vanligaste sättet att stjäla en bil är att använda sig av bilens egen nyckel. Nyckeln används direkt eller indirekt vid sex av tio stölder, enligt Larmtjänst.

Ett annat sätt de kommer åt din bil är om den är utrustad med ett keyless-system. Tjuvarna kan utnyttja tekniken och utföra reläattacker. De plockar alltså upp signalen din nyckel sänder ut och överför den till en förstärkare. På så sätt kan de låsa upp bilen utan att du eller nyckeln behöver vara i närheten.

Tekniken öppnar även upp för andra stöldmetoder. Det finns även verktyg man sätter in i OBD-uttaget och därifrån kan man kopiera en ny nyckel. If förutspår att detta kommer att bli en allt vanligare metod vid stöld, där det öppna bilregistret gör det enkelt för tjuven att veta vart de ska åka.

Det finns även så kallade störsändare eller ”jammers” som fungerar på ett sådant sätt att de skickar ut signaler som stör bilnycklarnas signaler. Tjuvarna kan alltså gå runt på en parkering och slå ut bilnycklarnas fjärrlåsning, oftast obemärkta.

Det här säger polisen om hur du bäst undviker stöld

  • Om du har möjlighet, parkera i ett garage eller helst på en upplyst plats.
  • Kontrollera att bilen går i lås innan du lämnar den. På så sätt kan du vara säker på att ingen använt en störsändare när du försökt låsa.
  • Tänk på var du förvarar bilnycklarna. Ofta plockar tjuvarna upp signalerna från din bilnyckel precis utanför ytterdörren. Förvara därför nyckeln långt in i huset så att det blir svårare att nå signalerna. En ytterligare åtgärd är att förvara din keyless-nyckel i en tjock förpackning, eller helst i en plåtburk.
  • DNA-märk värdefulla bildelar. När du gör det blir det lättare att spåra delar som stjäls och om du är flitig med att sätta upp dekalerna som medföljer kommer tjuvarna troligen inte ens försöka.
Annons
Annons
Rulla till toppen