Ny skandal: Toyota erkänner fusk i krocktest

”En absolut oacceptabel handling som sviker våra kunders förtroende”, säger styrelseordförande Akio Toyoda.
Annons
Annons

Biltillverkarna Toyota och Daihatsu (som ägs av Toyota) har båda erkänt att de preparerat sina testbilar inför de officiella Ncap-krocktesterna. Bland annat har dörrpanelen modifierats så att interiören inte ska skada krockdockan när sidokrockkudden utlöses.

– Vi anser att detta är en absolut oacceptabel handling som sviker våra kunders förtroende, säger Toyota ordförande Akio Toyoda i ett pressmeddelande och lovar att han själv ska se till att styra upp problemet och se till att förändringarna efterföljs.

Den verkställande direktören Koji Sato får i uppdrag att se till så att bilarna som levereras lever upp till resultaten i krocktesterna.

– Vi måste hitta orsaken till vad som hände och undersöka miljön där det hände, för att sedan kunna vidta lämpliga åtgärder för att åtgärda den underliggande orsaken, uppger Koji Sato till Reuters.

Den är främst bilmodellen Toyota Yaris Ativ som tillverkas av Daihatsu i Thailand som berörs. Totalt omfattas 88 000 bilar av fusket, enligt Reuters. Inga modeller på den svenska marknaden berörs.

Annons
Annons
Rulla till toppen