Statistik visar: Elbilar brinner inte oftare

MSB slår hål på myten att elbilar skulle ha större risk att fatta eld. Ny svensk statistik visar att elbilar inte alls står för många bilbränder.
Annons

Myten om att elbilar skulle ha det lättare att fatta eld har varit ett vanligt samtalsämne sedan eldrivna bilar blev allt vanligare i trafiken. Det har till och med gjort att polisen tagit extra åtgärder i behandlingen av elbilar. Trots det är detta inte första gången som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB visar att risken inte är större hos eldrivna fordon.

Trots ökningen av elbilar har bränderna inte haft någon drastisk ökning. Under 2021 skedde 24 bränder totalt i eldrivna personbilar medan 2022 hade 23 fall.

Fossildrivna bilar brinner oftare

656 fossildrivna bilar har fattat eld på grund av batterier, laddare eller elledningar från 2018 till 2022 enligt MSB: statistik. Motsvarande har det brunnit 81 elbilar under samma period.  

Dessutom har de även röjt myten att röken från en brinnande elbil skulle vara farligare än från en fossilbil. Det finns ingenting som tyder på att det skulle vara farligare att andas in. Däremot menar MSB att man alltid ska vara varsam och undvika röken från ett brinnande fordon.

– Vårt budskap är att inte andas in någon rök från bilar som brinner, säger Ulf Bergholm vid MSB till TT.

Annons
Annons
Rulla till toppen