Vinterdäck på A-traktorer kan bli lagkrav

Regeringen vill minska olyckorna med A-traktorer genom att införa en lag om att A-traktorer måste ha vinterdäck på vintern.
Annons

De många dödsolyckorna med A-traktorer har fått lagstiftarna att se över reglerna för A-traktorer. Ett nytt körkortsdirektiv inom EU ser ut att innebära att det blir 16-årsgräns och B1-behörighet för A-traktor. I gengäld höjs toppfarten till 45 km/h.

I fjol gav regeringen i uppdrag åt Transportstyrelsen att se över vad som kan göras för att öka säkerheten för A-traktorer. Det arbetet har resulterat i att regeringen nu föreslår att lagkrav på vinterdäck inför för A-traktorer.

– Regeringen vill snabbt få åtgärder på plats för att öka trafiksäkerheten för A-traktorer. Krav på vinterdäck är ett första steg i linje med de åtgärdsförslag som Transportstyrelsen redovisat och som nu varit på remiss, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett uttalande.

Om lagförslaget antas införs samma regler om vinterdäck som för personbilar, det vill säga att A-traktorn måste vara försedd med vinterdäck eller likvärdig utrustning mellan den 1 december och 31 mars när vinterväglag råder.

Annons
Annons
Rulla till toppen