Uppgifter: Hyundais retrobil blir verklighet

Det vätgasdrivna, DeLorean-besläktade retro-konceptet Hyundai N Vision 74 uppges ha fått grönt ljus.
Annons
Annons

Retrotuffa Hyundai N Vision 74 fick ett varmt mottagande sedan den först visades upp av tillverkaren ifjol. Kanske inte helt oväntat uppges den nu därför vara på väg att nå produktion.

Det är sydkoreanska Money Today som uppger att konceptbilen fått grönt ljus av Hyundais ledning, något som kommer att offentliggöras den 27 maj. Uppgifterna har inte gått att bekräfta då tidningen inte namnger sina källor.

Hyundai N Vision 74 med sin inspirationskälla, konceptbilen Hyundai Pony Coupé som ritades av Giorgetto Giugiaro 1974. Hyundai gjorde aldrig något av Pony Coupén, som istället kom att mynna i filmikonen Delorean DMC-12 några år senare. Foto: Hyundai

Hyundai själva har dock kallat sitt koncept, som är något så udda som en el/vätgas-hybrid, för ett ”rullande laboratorium” för framtidsteknik. Antydan har därmed varit att det åtminstone till någon del skulle nå produktion förr eller senare.

Med bakhjulsdrift, en systemeffekt på 500 kW (680 hk) och över 900 Nm så är det för övrigt ett rätt så kvickt och sladdglatt laboratorium. Ett batteripaket på 62 kWh och en 4,2 kilos vätgastank med bränslecell ska dessutom ge 60 mils räckvidd, heter det.

Om en eventuellt produktionsvariant kommer att få samma drivlina är däremot osäkert. Hyundai har visat att man kan bygga en sportbil på sin elbilsplattform E-GMP med konceptet RN22E som ams provkört tillsammans med N Vision 74.

Oavsett drivlina kan vi vänta oss att bilen får en manuell växellåda – fast på låtsas – samt motorljud från högtalare och simulerade vibrationer. Hyundais N-avdelning har nämligen meddelat att man satsar på sådan teknik för att öka körkänslan i sina kommande elbilar.

Annons
Annons
Rulla till toppen