Åtta länder blockerar tuffare Euro 7-regler

”Vi är nu en blockerande minoritet, men vi vill bli en majoritet”, säger Italiens transportminister.
Annons
Annons

För ett halvår sedan la Europakommissionen fram sitt förslag på tuffare utsläppsregler för fordon – Euro 7. Trots att reglerna redan mjukats upp efter intensiv lobbypåverkan har åtta EU-länder gått samman för att blockera beslutet.

Italien har tagit täten och har med sig Frankrike, Tjeckien, Bulgarien, Ungern, Polen, Rumänien och Slovakien. Trots att Tyskland tidigare har varit kritiska till Euro 7-reglerna och fått igenom ett undantag för bilar som körs på e-bränsle har de inte valt att ställa sig bakom blockeringen.

Italiens transportminister och vice premiärminister Matteo är allmänt EU-kritisk och beskriver Euro 7-reglerna som helt felaktiga och miljömässigt onödiga.

– Vi är nu en blockerande minoritet, men vi vill bli en majoritet, sa han på en konferens för bilhandlare nyligen enligt Reuters.

De nya Euro 7-reglerna är tänkta att börja gälla för fordon som produceras från och med den 1 juli 2025, en tidpunkt som de åtta länderna tycker är alldeles för tidig för att industrin ska hinna ställa om. Reglerna innebär bland annat att laddhybrider tvingas ha geofencing så att de bara kör på el i vissa områden.

Annons
Annons
Rulla till toppen