Stjärnans Volvo V90 ”Volvette” med V8 till salu

Skådespelaren Paul Newman gillade Volvo och hästkrafter. Därför hade han flera specialbyggda Volvo-bilar. Nu går hans sista på auktion.
Annons

Den Oscar-belönade skådespelaren Paul Newman som tävlade i Can-Am, Sports Car Club of America, IMSA och IndyCar som förare eller ägare körde helst Volvos herrgårdsvagnar privat. Gärna med extra hästar under huven. Bilar som var riktiga sleepers.

Han har tidigare ägt en Volvo 740 från 1988 med en 3,8-liters turboladdad V6:a från en Buick Grand National. Den följdes av en Volvo 960 med en femliters Mustang-V8:a.

En riktig sleeper med över 400 hästkrafter.

Auktionshuset RM Sotheby’s säljer nu ett hundratal saker som är kopplade till Paul Newmans racingkarriär och bilintresse, en av pärlorna på auktionen är en Volvo V90 med en 6-liters Chevrolet LS-2 V8:a. Bilen kallas Volvette i bilkretsar eftersom det är samma motor som i en Corvette.

Orginalstereon är ersatt med en värsting från Kenwood.

Paul Newman beställde inte bilen själv utan fick den som en gåva 2007 från hans racingteam. På bakluckan har teamet lekt med Volvos modellbeteckning V90 och vänt siffrorna till V06 – en blinkning till Z06-emblemet som finns på Corvette-bilar.

Den stora motorn ger strax över 400 hästkrafter via en fyrstegad automatlåda till bakhjulen.

Auktionen är öppen till den 13 juni. Det förväntade priset är mellan 215 000 till 270 000 kronor, tämligen blygsamt med tanke på bilens historia och bestyckning.

Tyvärr hann Paul Newman inte köra så mycket med bilen då han gick bort i september 2008.

Det står V06 på bakluckan – en hint om kopplingen till Corvette Z06.
Annons
Annons
Rulla till toppen