A-traktorer, elsparkcyklar och fyrhjulingar i många dödsolyckor

Dödsolyckorna med A-traktorer når nya olyckliga höjder, men ännu värre är det med fyrhjulingar och snöskotrar.
Annons

Transportstyrelsens olycksstatistik för de fem fordonstyperna A-traktor, mopedbil, 4-hjuling, snöskoter och elsparkcykel är till stora delar en dyster läsning.

Under 2022 skadades 3 334 personer och fyra personer dog i olyckor med elsparkcykel inblandad. Det är en ökning av antalet skadade med 35 procent jämfört med året innan.

– Idag har man möjlighet att enkelt hyra en elsparkcykel i nästan varje större stad och ungefär 90 procent av olyckorna sker i tätbebyggt område. Nästan var fjärde skadad person är under 18 år, säger Staffan Berge, statistiker, Transportstyrelsen.

Tre fjärdedelar av olyckorna är singelolyckor och sker inte i kollision med andra trafikanter.

Något färre A-traktorsolyckor 2022

Antalet olyckor med A-traktorer inblandade ökade kraftigt under 2021 till 369 olyckor och 547 skadade personer, för att därefter minska något under 2022 till 348 olyckor och 491 skadade personer.

Under 2022 avled också fyra personer i olyckor med A-traktorer. Det är det högsta antal döda i A-traktorolyckor under ett och samma år sedan sammanställningarna startade 2016.

Antalet registrerade A-traktorer och antalet personskadeolyckor med A-traktorer har mer än fördubblats i Sverige sedan 2019.

Fyrhjuling och snöskoter hade flest dödsolyckor 2022

De flesta dödsolyckorna sker på fyrhjuling och snöskoter vid en jämförelse mellan de fem olika fordonstyperna. Under de senaste sju åren har i genomsnitt sju personer dött årligen i snöskoterolyckor och åtta personer årligen i fyrhjulingsolyckor.

– Statistiken över personskador i snöskoterolyckor var dyster 2022. Det registrerades 316 olyckor med personskador under året, vilket kan jämföras med 195 året innan, säger Staffan Berge.

Minskat antal olyckor med mopedbilar

Efter att antalet olyckor med mopedbilar ökat under många år minskade antalet olyckor under 2022, från 147 olyckor 2021 till 130 olyckor 2022. Mer än hälften av personskadeolyckorna kommer av en kollision med andra trafikanter.

Annons
Annons
Rulla till toppen