Professor: Prata inte hemligheter i en Volvo

Cybersäkerhetsexperten Pontus Johnson avråder från att prata om hemligheter i kinesiska bilar som Volvo och Polestar.
Annons

Nya bilar med smart teknologi samlar data och kommunicerar med centrala servrar – detta innebär att information från kinesiska bilar, , till exempel röstsamtal, kan hamna i den kinesiska statens händer.

– Om man planerar väldigt hemliga samtal under sina transporter, då kanske man inte ska köra en omodifierad kinesisk bil, säger cybersäkerhetsforskaren och professorn Pontus Johnson. till SVT.

Kinesiska företag är tvungna enligt lag att för förse den kinesiska staten med information om de begär det. Det finns inget som talar för att information eller samtal från Volvo-bilar förs vidare i dagsläget.

Volvo menar bestämt att de inte skickar vidare någon information och säger att de kan stänga av kommunikationen i bilar som beställs av myndigheter.

– I bilar vi förser Polismyndigheten och Tullverket med har vi avaktiverat all kommunikationsutrustning som möjliggör överföring av data till Volvo Cars eller någon annan. I stället använder myndigheterna enbart sina egna kommunikationssystem i bilarna. Andra myndigheter har samma möjligheter som Polismyndigheten och Tullverket om de önskar, uppger Volvo Cars pressavdelning för SVT. 

Mikrofoner i kupén kan fånga upp vad du säger i telefon.

Oskyddade bilar hos hemliga myndigheter

Trots den möjligheten kör flera myndigheter Volvo-bilar utan avstängd kommunikation, bland annat Försvarsunderrättelsedomstolen som hanterar några av de mest känsliga uppgifterna inom staten.

– Då är min rekommendation att inte prata hemligheter när man åker Volvobilen, säger KTH-professorn Pontus Johnson till SVT. 

Försvarsunderrättelsedomstolen säger sig vara medvetna om problemet och har rutiner som ska förhindra läckage.

– Vi pratar aldrig säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter utanför säkra och kontrollerade utrymmen. En bil – oavsett märke – är givetvis inte något sådant utrymme, säger kanslichef Mikael Karanikas till SVT.

Annons
Annons
Rulla till toppen