Kia EV9 har fått svenskt pris

Kias sex- eller sjusitsiga större elbil lanseras nu i Sverige. Xpeng G9 och Volvo EX90 har fått en tuff konkurrent.
Annons

Kia EV9 är ett intressant tillskott i den stora, eldrivna suvklassen som vi har berättat om tidigare, senast med en stor genomgång i mars. Först ut är toppmodellen EV9 GT-Line som nu fått ett svenskt pris: 869 900 kronor. De första kunderna får sina bilar under årets sista kvartal.

En finess i raden av säkerhetsfinesser är Lane Change Assist som också ska reagera om någon svänger in för tvärt inpå framför dig.

21 000 kronor mer för sexsitsig

Orderböckerna öppnas nu för Kias stolthet EV9 som likt Volvo EX90 drygt fem meter lång. I sjusitsigt utförande börjar priset på 868 900 kronor med 20 000 kronor extra för den speciella mattlacken Ocean Blue. Vill du istället ha den ännu lyxigare sexsitsiga varianten, med separata stolar på alla rader, ökar priset till 889 900 kronor.

Det här betyder att priset för den sjusitsiga varianten av Kia EV9 hamnar 215 100 kronor under det pris Volvo aviserat för sjusitsiga EX90 Twin; En bil vars lansering dock blivit uppskjuten.

Jämfört med Audi Q8 e-tron 55 quattro och Xpeng G9 AWD Performance är det betydligt jämnare prismässigt – men då är båda dessa konkurrenter också bara femsitsiga.

EV6 ser ut att ha en lagom mix av fysiska reglage kontra dito på skärm. Kamerabackspeglar är inte aktuella för den svenska marknaden.

Kortare räckvidd än väntat

Kia EV9 AWD GT-Line har 384 hästkrafter och en maximal DC-laddeffekt på 240 kW. Tack vare denna 800-voltsteknik uppger Kia att 219 nya kilometer bara ska behöva en kvarts laddning.

Däremot har den tidigare cirka-uppgiften om en räckvidd för AWD GT Line på ”över 500 km” tyvärr nu reducerats till cirka 465 km – men det är fortfarande en preliminär uppgift. Säkert ligger de stora, standardmonterade 21-tumshjulen toppmodellen i fatet här, annars finns nämligen också 19- och 20-tumsfälgar till EV9. Matrix-strålkastare, mobiltelefonnyckel, 360-graderskamera och head up-display är andra prylar som ingår i den generöst utrustade AWD GT-Line.

21-tumsfälgar ingår i GT Line-utförandet och höjer onekligen bilens designmässiga pondus.
Annons
Annons
Rulla till toppen