Priserna på begagnade bensinbilar stiger kraftigt

Begagnade bilar har i snitt blivit tio procent dyrare sedan årsskiftet. Samtidigt sjunker priserna på elbilar och laddhybrider.
Annons

Efterfrågan är störst på begagnade bensindrivna bilar. Det visar statistik från 20 000 bilförsäljningar genom Kvdbil.

Bara under det senaste kvartalet har priserna för bensinbilar ökat med 12 procent. Det ger en snittökning på 3,9 procent eftersom elbilar sjunkit med 10,7 procent och laddhybrider med 3,6 procent.

Att efterfrågan på begagnade bensinbilar är stor har flera förklaringar. På senare tid har det blivit betydligt dyrare att köpa helt ny bil på grund av slopad klimatbonus på mijöbilar, höjd ränta och hög fordonsskatt på avgasbilar. Till detta kommer ett allmänt tuffare ekonomiskt klimat med hög inflation och en sjunkande svensk krona.

– Mycket tyder på att prisnivån på begagnatmarknaden kommer att vara fortsatt hög under de kommande månaderna. Speciellt förväntar vi oss att modeller i det lägre prissegmentet kommer att vara efterfrågade, med tanke på det utmanande ekonomiska läget för många hushåll, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Den svaga svenska kronan gör att det har blivit billigare för utländska bilhandlare att exportera begagnade svenska bilar. Det gör att exporten ökar samtidigt som det minskade utbudet driver upp de inhemska priserna. Hittills i år har 60 779 bilar exporterats, vilket motsvarar en ökning med 20,1 procent jämfört med de första sex månaderna förra året.

Annons
Annons
Rulla till toppen