Så mycket kan bränslepriserna sjunka 2024

Tidöpartierna vill sänka skatten på drivmedel nästa år. Ebba Busch: "Går inte att utlova exakt effekt vid pump."
Annons

Sänkt bränsleskatt på bensin och diesel till nästa år var ett av förslagen i regeringens pressträff för budgetnyheter under torsdagen.

– Så sent som i går nåddes vi av nyheten att drivmedelspriserna ännu en gång slagit nytt rekord, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under pressträffen.

Totalt kommer skattesänkningen kosta staten närmare 6,5 miljarder kronor 2024. I mer greppbara siffror rör det sig om 1,64 kronor per liter bensin och 43 öre per liter diesel. Men vad det innebär i praktiken vid pumpen är för tidigt att säga. 

Tittar vi på 2022 var sänkt bränsleskatt den stora posten i reformutrymmet, med en kostnad på 6,7 miljarder kronor. Den faktiska sänkningen vid pumpen hamnade på 14 öre per liter bensin och 40 öre per liter diesel. 

– Det går inte att utlova exakt effekt vid pump några månader fram, fortsätter Ebba Busch.

Påverkande faktorer här är världsmarknadspriser, inflation och krig.

– Självklart kan det hända något i omvärlden som neutraliserar effekten av en skattesänkning, tillägger Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson.

– Men det kan lika gärna hända något som förstärker effekten. Skillnaden om vi sänker skatten är att skatten blir lägre, allt annat lika. 

Annons
Annons
Rulla till toppen