578-hästars Avatr 12 kommer till Sverige 2024

Den stora elsedanen Avatr 12 får samma coola designfiness som Polestar 4. Sverige är en prioriterad marknad för Avatr.
Annons

Upp med anteckningsböckerna och notera ännu ett nytt kinesiskt bilmärke: Avatr. Bakom Avatr står världens största batteritillverkare CATL och bilmärket Changan.

På hemmamarknaden finns redan crossovern Avatr 11 och ska nästa år etableras i Europa med två modeller – Avatr 11 och en ny fem meter lång sedan kallad Avatr 12.

– Sverige är en av våra prioriterade marknader, säger Bruno Ciccarini, PR-chef för Europa, till Elbilen.

Avatr 12 erbjuds både med bakhjulsdrift och 313 hästkrafter eller med fyrhjulsdrift och 578 hk. Med ett avancerat CATL-batteri på 94,5 kWh ska räckvidden vara 700 km enligt den generösa kinesiska körcykeln.

Den stora sedanen är fullt med avancerad teknik och har bland annat 29 sensorer i karossen, varav tre är lidar 8 (en kamera som ger en tredimensionell bild med avståndsinformation). Med hjälp av programvara från Huawei har Avatr 12 flera självkörande funktioner.

I likhet med Polestar 4 saknas bakruta. Avatr hävar att de kom på idén före Polestar. Kanske är detta en kommande design? Trots allt är en videobackspegel aldrig skymd av passagerare eller last.

Enligt Avatr ger lösningen också mer plats i bagageutrymmet och tillåter en större öppning av bakluckan. De menar också att det ger en lyxig och tystare känsla för baksätespassagerarna.

Videobackspeglar både på sidorna och i mitten. Under vindrutan finns en utsträckt lcd-skärm.

I Kina kostar Avatr 12 motsvarande 530 000 kronor, men det svenska priset kommer bli högre på grund av moms, tull och transportkostnader.

Annons
Annons
Rulla till toppen