Lista: Det här undviker vi helst i trafiken

Det anses manligt att kunna backa med släp, men det är en av de trafiksituationer som svenskarna tycker är svårast. Här är de övriga.
Annons

En undersökning av opinionsinstitutet Kantar Sifo visar tydligt att det finns några situationer i trafiken som väldigt många tycker är svåra att bemästra. Hela 36 procent tycker att det svåraste med bilkörning är att backa med släp. Både män och kvinnor rankar det som jobbigast.

– Tyvärr tror jag att blotta tanken på att behöva backa avskräcker många från att använda släpvagn överhuvudtaget, säger Daniel Odsberg, försäljningschef företaget Kvdbil som beställt undersökningen.

Storstadsborna har svårast för att backa med släp med göteborgarna i topp med 45 procent. Helt andra siffror är det i Jämtland och Västerbotten med bara 25 procent.

På andraplats kommer mörkerkörning (20 %), tätt följt av fickparkering (15 %). Föga förvånande har männen ett något högre självförtroende på dessa punkter. Det överraskar inte heller att yngre har lättare för mörkerkörning med 9 procent för 18–34-åringar och 32 procent för 56–79-åringar.

Tvärt om är det med fickparkering. Här segrar erfarenheten: bara 7 procent av de som är 56–79 år anser att detta är det svåraste momentet bakom ratten, jämfört med hela 25 procent av de som är 18–34 år.

På fjärde plats kommer körning i vinterväglag med 8 procent, följt av körning i regn (6 %), som kommer på femte plats. Att starta i backe och att göra omkörningar hamnar längst ner på listan med bara 1 procent vardera.

Beteendena som irriterar mest under bilresan
Sifo-undersökning: Volvo-bilar är snyggast!
Sifo: Anledningarna till att svenskarna inte väljer elbil
Annons
Annons
Rulla till toppen