Jaguar Land Rovers nya fabrik ger 350 jobb

Till 2030 lanseras nio eldrivna bilmodeller av Jaguar Land Rover. Invigningen av den nya, topputrustade testanläggningen markerar nästa fas i denna satsning.
Annons

Den brittiska biljätten Jaguar Land Rover har nu invigt sin toppmoderna testanläggning i Whitley, öster om Birmingham. 

Anläggningen på 323 000 kvadratmeter kommer användas till att utveckla JLR:s elektriska fordon, alltså kommande generations helelektriska modeller av Defender, Discovery samt Jaguars elektriska modellutbud.

Det här är del av förberedelserna i JLR:s elektriska offensiv där nio elektriska bilmodeller planeras lanseras till 2030. 

Så vad hittar man på i en testanläggning som har kostat 250 miljoner pund? Bland annat ingår tekniska innovationer för 40 miljoner pund. Här finns möjligheter för snabbtestning av elbilar (vi vet inte heller exakt – men så stod det i pressreleasen), verktyg för tillverkning av elektriska drivenheter samt utrustning för att utvärdera elfordonssystem. 

Utöver det finns även klimatkammare för att simulera extrema väderförhållanden. Temperaturspannet de olika klimatkammarna klarar av är -40 °C till +55 °C. En typisk svensk midsommar.

Anläggningen innebär 350 nya jobb där 200 ingenjörer redan finns på plats och ytterligare 150 tjänster är på gång att tillsättas. 

– Vår anläggning i Whitley utgör hjärtat av JLR och är en ledande verksamhet i lokalsamhället, säger Oliver Boakes, chefsingenjör för testning av drivlinor på JLR, i ett pressmeddelande.

– Den nya testanläggningen är ytterligare en fjäder i hatten på vår resa mot en helelektrisk framtid. Detta är en betydande investering för näringslivet och den lokala ekonomin.

Från vänster: Oliver Boakes, chefsingenjör för testning av drivlinor på JLR; Andy Street, borgmästare i West Midlands samt Thomas Mueller, verkställande direktör för produktteknik på JLR.

Den kommande Range Rover-modellen som lanseras 2024 genomgår otaliga tusentals testtimmar i dessa riggar. 

Annons
Annons
Rulla till toppen