Stockholm förbjuder raggarrundan på Sveavägen

Cruising på Sveavägen är en tradition sedan 1960-talet. Nu blir gatan bilfri på sommarhelger. Miljöpartiet ”vill komma till rätta med stöket på Sveavägen”.
Annons

I stället för bilåkning ska det bli uteserveringar, torghandel och konserter på Sveavägen under sommarhelgerna.

– Det här handlar om att göra sommaren i city ännu bättre. Vi vill tillvarata gaturummet och fylla det med sittmöbler, marknadsstånd, foodtrucks, evenemang och lekmöjligheter för barn, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

”Bilförare kör för fort, spelar hög musik och beter sig olämpligt”

Enligt Miljöpartiet uppstår problem med ordningsstörningar på Sveavägen sommartid. ”Bilförare kör för fort, spelar hög musik och beter sig olämpligt”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Vi jobbar tätt ihop med polisen för att komma till rätta med stöket på Sveavägen. Från stadens sida har vi bland annat sänkt hastighetsgränser, infört stoppförbud, placerat ut farthinder och justerat trafiksignaler. Förhoppningsvis kan bilfria helger bli ytterligare ett verktyg i arsenalen, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Sträckan som stängs av går mellan Odengatan och Kungstensgatan. Utryckningsfordon och transporter för rörelsehindrade är undantagna.

”Jävlas med Stockholms bilister”

Oppositionsborgarråd Dennis Wedin (M) är skeptisk till bilförbudet.

– Vår bild är att man bara gör det här för att jävlas med Stockholms bilister. Det blir stökigare i trafiken – omvägar och inte någon vinst för miljön, säger han till lokaltidningen Mitt i.

Organiserad cruising hålls åtta gånger per år, så frågan är hur stort problemet egentligen är?

– Jag tycker att det är helt vansinnigt. Motorkulturen är så pass stor och viktig i Stockholm att de inte bör plocka bort den från Sveavägen. Vi har kört bil där sedan 1960-talet. Det är bara ett försök av desperata miljöaktivister för att få bort bilar ur stan utan större genomtanke, säger Tommy Ledberg som kört cuising på Sveavägen sedan 1970-talet tidigare till tidningen Mitt i.

Stockholm vill sätta katalysator på veteranbilar
Klart: Avgasbilar förbjuds i centrala Stockholm
Cruisingen på Sveavägen i Stockholm stoppas: ”Helt vansinnigt”
Annons
Annons
Rulla till toppen