Uppgifter: Begagnade bilar blir billigare

Tuffa tider och stigande räntor har styrt bilköpare mot begagnatmarknaden, vilket också gjort den starkare. Men nu kan priserna vara på väg ned.
Annons

En trend som visar tendenser på att avta är de ökande priserna på begagnade bilar. Detta föreslår statistik från bilauktionssajten Kvdbil. 

Under oktober sjönk snittpriset med 5,6 procent jämfört med föregående månad. Prisklassen över 500 000 var den som sjönk mest: 8,6 procent. 

Den senaste tidens ekonomiska kris med stigande räntor och prisökningar har styrt konsumenterna mot begagnatmarknaden, vilket har i sin tur gjort den starkare. 

– Även om begagnade bilar har en klar fördel gentemot nya bilar i ekonomiskt tuffare tider är det inte realistiskt att förvänta sig att priserna ska stiga i all oändlighet. Nu är det uppenbart att något har hänt på marknaden, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, enligt en pressrelease.

Om trenden är ihållande är emellertid för tidigt att säga. Daniel Odsberg påpekar också att priserna vanligtvis sjunker något i oktober. Men den något högre snittåldern på de sålda bilarna visar dock en variation för perioden.

– Även om det finns variationer i statistiken kan vi se att det framför allt är dyrare bilar som fallit i pris, tillägger Daniel.

– När ekonomin blir viktigare, prioriterar människor oftast andra utgifter före dyra bilar. Dessutom är det vanligare att dyrare bilar finansieras med lån, vilket gör dem mer känsliga för ränteförändringar, på samma sätt som bostäder, förklarar Daniel Odsberg.

1 månad12 månader
Totalt-5,6 %+9 %
Under 100 tkr-1,3 %+4,2 %
100-200 tkr-1,5 %+0,8 %
200-300 tkr-1,6 %-1,3 %
300-400 tkr+0,1 %+1,4 %
400-500 tkr+0,4 %+/-0 %
Över 500 tkr-8,6 %-8,9 %
Källa: Kvdbil
Annons
Annons
Rulla till toppen