Begagnade elbilar rasar i pris

Begagnade elbilar har sjunkit med 16,3 procent i pris hittills i år. Som konsekvens kan det bli dyrare att skaffa ny elbil. Det finns två huvudanledningar till prisfallet.
Annons

Nyligen berättade vi att prisutvecklingen på begagnade bilar har vänt nedåt med 5,6 procent i snitt. Ännu mer tappar dyrare bilar som kostar över 500 000 kronor, de gick ned 8,6 procent.

Nu visar det sig att elbilarna faller mer i pris än avgasbilar.

– Jämfört med helåret 2022 är snittpriset för begagnade elbilar hittills i år ned 16,3 procent, säger Karl Wahlin, analytiker på bilvärderingsföretaget Bilpriser.se, till Teknikens Värld.

Även för elbilarna faller de dyrare exemplaren mer i pris.

– Vi ser en nedgång egentligen för alla bilar över 500 000 kronor, medan begagnatpriserna för bilar under 500 000 kronor generellt sett är stabila. För billiga bilar kan vi ibland se prisökningar, säger Karl Wahlin.

Han ser två orsaker till prisfallet, dels att det höga ränteläget dämpar intresset för dyrare bilar och dels att den snabba teknikutvecklingen gör att begagnade elbilar kan kännas gamla.

Billigare begbilar kan göra nya bilar dyrare

Sjunkande priser på begagnade elbilar kan, hur konstigt det än låter, göra det dyrare att skaffa en ny bil. Leasingpriserna baseras på skillnaden mellan nypris och vad finansbolaget kan sälja den för begagnad (restvärde).

För de få som köper sin bil kontant eller med billån innebär de lägre andrahandsvärde att de måste hosta upp med mer pengar vid nästa bilbyte. Detta kan få en dämpande effekt på nybilsmarknaden.

Prisutvecklingen för begagnade bilar ska också ses i perspektiv av att det varit brist på nya bilar på marknaden, ändrade subventioner och krig i Ukraina – alla faktorer som påverkat begagnatpriserna. Även i andra länder har priserna varit ovanligt höga under 2023 med priser omkring 70 procent för tre år gamla bilar mot mer normala 50 procent.Annons
Annons
Rulla till toppen