50 år av Volkswagen Golf

En av bilvärldens mest ikoniska bilmodeller fyller jämnt 2024. Det handlar om Volkswagen Golf, som firar 50 år och åtta modellgenerationer.
Annons

Förutom att utökas med en nionde generation under 2024, får även den aktuella åttonde generationen en uppdatering. 

Efterföljaren till den omåttligt populära Volkswagen Beetle lanserades 1974, och nådde redan milstolpen en miljon sålda bilar 1976. I dag har Volkswagen Golf sålts i över 37 miljoner exemplar och blev sedermera Sveriges mest sålda bil 2016. 

– Allt började med en revolution 1974, säger Klaus Bischoff, tidigare designchef hos Volkswagen, enligt tillverkarens pressavdelning

– Steget från Beetle till Golf var onekligen revolutionär. Att gå från en luftkyld motor i bak till en vätskekyld motor i fram, och från bakhjuls- till framhjulsdrift, var en helt ny fordonslayout på den tiden. 

Till jubileumsåret 2024 presenteras en uppdatering av bilens åttonde generation, eller facelift, för den som vill. 

I praktiken rör det sig om nya designdetaljer, drivlinor och samma infotainmentsystem och mjukvara som installeras i kommande generationen av bilen. 

Råkar du befinna dig på resande fot i slutet på januari och början på februari får du även tillfälle att se Volkswagen Classics Golf-utställning. 

Mellan den 31 januari och 4 februari visas de sju första generationerna av Golf upp på Salon Rétromobile i Paris. 

På Bremen Classic Motorshow, som pågår mellan 2–4 februari kommer Volkswagen även visa upp konceptbilen EA 276 – föregångaren till den första Golf-modellen, som utvecklades i Wolfsburg 1969. 

Är du däremot inte på resande fot meddelar Volkswagen att jubileet även ”uppmärksammas i Sverige på olika sätt”. Detta lär vi få återkomma till när det närmar sig. 

Annons
Annons
Rulla till toppen