Bländad i trafiken ett växande problem

Att ljustuta mot mötande bilister då hen inte har avbländat har vi alla varit med om. Tyska ADAC menar nu att det behövs krafttag.
Annons

Den tyska bilägarorganisationen ADAC har tittat närmare på det här och menar att 9 av 10 bilister klagar på att de blir bländade i trafiken. Så pass att det blir en trafikfara. 

Enligt undersökningen, som ADAC genomförde tillsammans med ytterligare tio bilklubbar i Europa, slår fast att majoriteten känner sig bländade medan drygt 5 procent i princip aldrig känner sig bländade.

Ålder tycks också avgöra statistiken: 32 procent av de tillfrågade upp till 35 år upplever sig ofta bli bländade, medan endast 23 procent av de över 50 upplever samma sak. 

Främst är det helljuset som bländar enligt 82 procent av de svarande. För 41 procent bländar även halvljuset och 27 procent av de svarande menar att det bakre dimljuset bländar. För nästan 4 procent är det så jobbigt att de undviker att köra i mörker helt och hållet. 

– Resultaten av undersökningen förvånar mig inte, säger professor Bernhard Lachenmayr, specialist i oftalmologi, till ADAC

– Den ständigt krympande ljuskällan och den allt högre luminansen ökar både psykologisk och fysiologisk bländning. Så det är dags att göra en förändring.

Kontentan? ADAC tipsar om att vara uppmärksam på dina medtrafikanter, att använda parkeringsbromsen om du står längre stunder för att inte blända bakomvarande med bromsljuset, samt att kontrollera ljusinställningen. 

Som mötande trafikant är tipsen bland annat att titta mot högerkanten av filen samt ha en ren framruta. Problemet med bländning anses vara så pass allvarligt att ADAC menar att ett nytt regelverk bör bestämmas utifrån vetenskapliga rön. 

Annons
Annons
Rulla till toppen