Volvo överger Polestar – aktiekursen vacklar

I torsdags meddelade Volvo att man avvecklar en del, eller möjligen alla, aktier man har i Polestar. Kineserna väntas ta över.
Annons

Det var alltså i torsdags som nyheten om att Volvo ska sänka sin ägarandel i Polestar blev offentlig. Utöver det meddelades att man inte kommer att skjuta in mer pengar i den förlusttyngda elbilstillverkaren.

Volvo äger i runda slängar hälften av aktierna i Polestar och har lagt in mycket pengar i företaget sedan starten 2017.

Polestar väntas behöva pengar inom kort, rapporterar Svenska Dagbladet. Och det blir alltså inget tillskott från Volvos håll. Istället är det mest troligt kinesiska Geely som får lösa den biten.

Detta gjorde att aktiekursen tog ett steg bakåt för Polestar, ner 14 procent när handeln öppnades på New York-börsen. Volvo gick däremot upp rejält. Under torsdagen hade aktien som mest stigit med 32 procent, skriver Morningstar.

Sammarbetet mellan bolagen är tänkt att fortsätta både kring utvecklingen av nya bilar och produktion av bilar i Volvos fabriker.

Polestar visade nyligen sin fjärde bil, kallad Polestar 4 (på bild). Suven Polestar 3 kommer under året. FOTO: Polestar

Exakt hur uttåget ur Polestar kommer se ut vet vi inte. Volvo Cars skriver i bokslutskommunikén att de utvärderar ”en potentiell justering av Volvo Cars aktieinnehav i Polestar, inklusive en distribution av aktier till Volvo Cars aktieägare. Detta kan resultera i att Geely Sweden Holdings blir en betydande ny aktieägare”.

Volvo har gjort ett super-år. Under 2023 slog man globalt försäljningsrekord. Vilket vi rapporterat om tidigare. Dessutom blev man, som så ofta förut, bästa märke i Sverige.

Volvo rapporterar också en 10 procentig ökning av nettoomsättningen i det fjärdekvartalet 2023, jämfört med året innan. Justerat rörelseresultat landade på 18,4 miljoner, upp från 12,2 miljoner år 2022.

Annons
Annons
Rulla till toppen