Nya Aston Martin Vantage levererar

Motorn fram, drivningen bak, en viktfördelning på 50/50 och en V8 med 656 hästar låter som en önskelista bra nog att pigga upp vilken morgon som helst.
Annons

Inte minst en dag som denna då Aston Martin lanserar nya Vantage. Det här är en sportbil som har ”omdefinierats efter dagens perspektiv”, men tar ändå fasta på element som har fängslat ”entusiaster” i flera generationer. 

Pretentiösa men väldigt målande beskrivningar. Vi kan nästintill skippa resten – vi är redan sålda. Vantage-släktlinjen kan spåras tillbaka till 1950 då namnet användes som märkning på en uppgraderad DB2-motor. 

Den första gången som Vantage-namnet användes som modellbeteckning var 1964, tillsammans med en prestandamodell av Aston Martin DB5 – lämplig nog för vilken 00-agent som helst.

Så vad är det som gör detta brittiska fullblod till en modern sportbil med en nickning till det förflutna? Den handbyggda V8-motorn är den snabbaste i märkets historia, för det första. Den råa styrkan är en hänvisning till en tid då sportbilar inte var lika raffinerade som i dag. 

Som nämnt levererar nya Aston Martin Vantage 665 hästar och 800 Nm i vrid – och motorn levererar en ”vassare, mer emotionell och vokal karaktär”. Man kan föreställa sig det sofistikerade vrålet i huvudet. 

En åttaväxlad ZF-automatlåda gör sitt för att ge nya Vantage en 0–100-tid på 3,4 sekunder och en toppfart på 325 km/h. Den omarbetade motorkylningen håller huvudet kallt och en förbättrad aerodynamik ser till att luftflödet som når kylarna har ökat med 50 procent. 

Aluminium ger en lätt och stark konstruktion medan den ”uppstyvade” fjädringen ger bättre väghållning, framför allt viktigt när du behöver hinna hem till tv-soffan en fredagskväll.

Invändigt har Aston Martin inte gjort avkall på vare sig komforten eller designen, trots bilens sportiga DNA. Och när du lägger din beställning på din nya Vantage blir du inbjuden att ta del av Aston Martin-appen, där du även får en egen AML ID. 

Produktionen drar i gång under detta kvartal med de första leveranserna under kvartal två 2024. Prislappen är emellertid inte kommunicerad i dagsläget.

Annons
Annons
Rulla till toppen