EU-beslut: Högre fart- och åldersgräns för EPA

EU-parlamentet har beslutat om om nya körkortsregler som innebär regelbundna hälsokontroller och höjd åldersgräns, krav på B1-körkort och 45 km/h i maxfart för A-traktorer.
Annons

Hårdare utbildning, 16-årsgräns och max 45 km/h är de nya förutsättningarna för att köra A-traktor om EU-kommissionen får bestämma. Transportstyrelsen säger nej, men det sista ordet är inte sagt. Idag röstar EU-parlamentet om saken.

Nytt körkortsdirektiv inom EU

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till nytt ett körkortsdirektiv inom unionen. Som vi tidigare rapporterat vill de införa digitala körkortatt 17-åringar får övningsköra tung lastbil och hårdare regler för A-traktor som innebär 16-årsgräns och ett B1-körkort med tuffare körutbildning som inkluderar både teori- och körprov.

I gengäld vill EU-kommissionen att A-traktorer tillåts gå i 45 km/h i stället för dagens fartspärr på 30 km/h. 

Obligatorisk regelbunden hälsokontroll

EU-parlamentet kommer också att rösta om obligatorisk hälsokontroll vart femtonde år. Förare över 70 år ska testas vart femte år.

Nu ska förslaget förhandlas med EU:s medlemsstater och det är oklart när ett slutgiltigt beslut om ändringar i körkortsreglerna kan fattas.

– Vi har EU-val 9 juni, så det blir under nästa mandatperiod. Annars är det väldigt svårt att ge en tidsplan, säger Helene Fritzon (S), europaparlamentariker och delegationsledare för Socialdemokraterna i EU.
De nya reglerna väntas träda i kraft 2026 eller 2027.

A-traktorer ska få gå 45 km/h föreslår EU-kommissionen
Nu gäller hårdare regler för A-traktorer
Annons
Annons
Rulla till toppen