Larmet: Bensinpriset kan stiga till 40 kr/l

EU är på väg att införa nya avgifter för utsläppsrätter. Det kommer att driva upp bränslepriserna rejält – upp mot 40 kronor per liter enligt vissa bedömare.
Annons

Vid årsskiftet sänktes reduktionsplikten i Sverige – det vill säga andelen inblandat dyrt biobränsle – vilket sänkte dieselpriset med drygt fyra kronor vid pump. År 2027 kan bränslepriserna komma att stiga till nivåer som vi aldrig sett tidigare.

Förklaringen är att EU gör om sitt system för utsläppsrätter som en del av EU:s lagstiftningspaket, Fit for 55, i syfte att bidra till att uppnå EU:s klimatmål. De nya uppsläppsrätterna kallas ETS 2 och kommer att ha en gemensam prissättning över hela EU.

I november 2024 beräknas den svenska lagstiftningen för ETS 2 att träda i kraft, men det är först 2027 som handeln med de nya utsläppsrätterna drar i gång. Om energipriserna skulle visa sig vara ovanligt höga då kan introduktion skjutas fram ett år.

Det blir helt enkelt dyrare att medverka till koldioxidutsläpp, något som direkt påverkar bensin- och dieselpriserna.

– Vi har haft möten med företrädare inom bränslebranschen som tror att bränslepriset kan öka till uppemot 40 kronor per liter, säger Peder Blohm Bokenhielm, talesperson för Bränsleupproret till Carup.

Ännu är det svårt att bedöma hur ETS 2 kommer att påverkara priserna mer än att det blir dyrare. Den tyska tankesmedjan Agora Energiewendes analys visar på en höjning med 4,50 kronor per liter. Naturvårdsverket räknade på detta 2022 och kom då fram till 1,90 kr/l bensin och 1,24 kr/l diesel, uppger Carup.

Annons
Annons
Rulla till toppen