Enormt ras för nya elbilar – ner 43 procent

Antalet nyregistrerade bilar har sjunkit med 21 procent jämfört med förra året. Elbilarna har minskat med 43 procent sedan klimatbonusen avskaffades.
Annons

Totalt registrerades 59 822 nya personbilar under första kvartalet, vilket är 18 procent lägre än snittet de senaste fem åren. Andelen elbilar för kvartalet uppgick till 31 procent, vilket kan jämföras med 43 procent i slutet av 2022.

I absoluta tal blir skillnaden större, från 10 868 till i snitt 6 155 elbilar under årets första kvartal. En minskning med 43 procent!

Marknaden för personbilar hålls i gång av företagen. Sju av tio personbilar registrerades på företagskunder under det första kvartalet. Detta gäller även för elbilarna där tre av fyra elbilar registrerades på företag under kvartalet. Det har dock skett ett trendbrott med en ökad andel privata elbilar under mars.

– Riksbankens signaler om kommande sänkningar av styrräntan har gett viss ökning av privatmarknadens intresse för elbilar i mars, säger Mattias Bergman, VD på Mobility Sweden.

Andelen laddhybrider har ökat med drygt 10 procent jämfört med samma kvartal 2023. Det kan tyda på att laddhybriderna nått sin bottennivå.

För att öka elektrifieringen, främst när det gäller tyngre fordon, föreslår Mobility Sweden att skatten på el till fordon tas bort, precis som det är med el till tåg och fartyg.

– Det är ett effektivt sätt att stötta omställningen mot elektrifieringen, säger Mattias Bergman.

Nybilsförsäljningen störtdyker
Mobility Sweden förutspår jätteras 2024
Krissiffror: Sänkt prognos för antalet nya bilar
Annons
Annons
Rulla till toppen