Försäkringsbolaget: Så får du färre stenskott

Det är högsäsong för stenskott och rutbyten. Men det finns sätt att minska risken för att utsättas – och att utsätta andra – för stenskott.
Annons

När snön smälter och gruset blottläggs är risken för stenskott stor. Försäkringsbolaget Gjensidige har tillsammans med Demoskop utfört en undersökning där man har intervjuat omkring 1 000 svenskar om just stenskott.

Undersökningen visar att nästan hälften tror att den vanligaste orsaken till stenskott är undermåligt vägunderhåll, eller att gruset inte sopats upp tillräckligt fort. 

Att vägarna inte är underhållna lär ingen bilförare säga emot, dock är det inte skäl till att stenskotten ökar. 

– Det finns flera skäl till att antalet stenskottsskador ökar, men det största är att det är betydligt fler bilar på vägarna nu än för några decennier sedan, menar Markus Ljungblad, skadechef på Gjensidige Försäkring, enligt ett pressmeddelande.

– Glasskadorna har blivit mer kostsamma i takt med att ny teknologi utvecklats. Idag är det vanligare att bilrutor har olika färgnyanser, sensorer och värmetrådar. 

Att anpassa sitt körsätt är det bästa sättet att minska risken, vilket även 77 procent av de svarande redan gör. Ett annat bra tips är att helt och hållet välja en annan väg. 

– Det är bra att så många har ett förebyggande tänk. Generellt är det svårt att helt gardera sig mot stenskott, men när det är möjligt och inte innebär en alltför stor omväg kan det vara smart att välja en annan väg för att skydda bilen mot stenskott. Vägar som har sandats är mer utsatta än vägar som endast har saltats till exempel, tillägger Markus. 

De bästa tipsen för att undvika stenskott är att hålla avstånd till bilen framför, sänka farten vid möten samt att vara vaksam vid omkörningar och påfarter. 

Om du drabbas är de bästa tipsen att täcka sprickan med tejp så fort man har möjlighet – detta minskar risken för att smuts tränger sig in i sprickan. För att motverka sprickbildning är det bästa tipset att få stenskottet lagat så fort som möjligt. 

Annons
Annons
Rulla till toppen