Volvo förbereder flytt av produktionen till Europa

Inför de stundande importtullarna på elbilar från Kina rapporteras det om flera aktörer som flyttar delar av sin produktion till Europa.
Annons

En av dessa är Volvo Cars. De hoppar på båten och har satt i gång en flytt till Gent i Belgien, enligt uppgifter från The Times. Detta gäller modeller som är aktuella för den europeiska marknaden. 

”Vi kan inte bekräfta att anledningen till att vi även ska börja producera EX30 i Belgien har med införandet av tullar i EU att göra. Det är för tidigt att spekulera i konsekvenserna av vad denna utredning kommer att komma fram till, eller eventuella åtgärder”, skriver Kristin Boldemann Wester, global pr-chef för Volvo, i ett mail till TT.

Inledningsvis rör det sig om att flytta produktionen av Volvo EX30 och EX90 till Belgien. Men även andra Volvo-modeller kan få delar av sin produktion placerad i Europa. 

”Beslutet att även bygga EX30 i Gent återspeglar vår ambition att bygga våra bilar där vi säljer dem i så stor utsträckning som möjligt”, skriver Kristin Boldemann Wester.

Volvo Cars ägs av kinesiska Geely och anses vara en av tillverkarna som påverkas hårdast av höjda tullar på kinesiska produkter. 

Ett besked om EU:s höjda importtullar kan komma i veckan och träder i kraft redan i juli.

Läs även:

72 000 Volvo EX30 återkallas – hastighetsmätaren försvinner

Chocktullar på kinesiska elbilar – här är ”vinnarna” och förlorarna

Annons
Annons
Rulla till toppen