Ny lag: svarta lådor blir obligatoriskt i alla nya bilar

Från och med den 7 juli 2024 är det lagkrav på att alla nya personbilar och nyttofordon upp till 3,5 ton ska utrustas med en svart låda.
Annons

Svarta lådan, även kallad Event Data Recorder (EDR), ska fungera likt den svarta lådan i flygplan och registrerar viktiga fordonsdata vid en eventuell olycka. Event Data Recorder (EDR) sparar data endast vid en olycka eller en allvarlig situation.

Uppgifterna som lagras inkluderar hastighet, gaspedalläge, bromsstatus, och andra kritiska kördynamiska data både före och efter krocken.

Data lagras endast lokalt i bilen för att skydda mot obehörig åtkomst och läses av via bilens OBD-gränssnitt eller krockkuddens styrenhet om OBD förstörs.

De insamlade uppgifterna tillhör föraren eller bilägaren och omfattas av strikta dataskyddslagar. Inga personliga data lagras, och ingen har tillgång till informationen utan förarens samtycke. Uppgifterna kan dock användas vid rättsliga utredningar för att klargöra händelseförloppet vid en olycka, speciellt om olyckan orsakat allvarliga skador eller dödsfall.

EDR:s syfte är att förbättra fordonssäkerheten genom att tillhandahålla detaljerad information om olyckor, vilket hjälper till vid olycksrekonstruktion och vidareutveckling av säkerhetssystem. Denna nya lagstiftning är ett steg framåt för att öka säkerheten på vägarna och ge bättre insikter i olycksorsaker.

Annons
Annons
Rulla till toppen