Tesla höjer priserna på Model 3 efter nya EU-tullar

På grund av nya EU-tullar höjer Tesla priserna på Model 3 tillverkade i Kina med 17.000 kronor. Detta påverkar alla tre modeller som säljs i Europa.
Annons

I juni meddelade EU-kommissionen att högre tullar på kinatillverkade elbilar skulle införas, vilket har skapat oro bland svenska konsumenter som väntar på bilar från detta land. Tesla har nu beslutat att höja priserna på sina Model 3-bilar, som tillverkas i företagets Shanghai-fabrik och säljs på den europeiska marknaden.

Tesla försäkrar att de som redan fått sin bil levererad eller som väntar på leverans inte kommer att påverkas av tullhöjningarna. Företaget har lovat att de nya priserna gäller för alla framtida kunder, trots de ekonomiska utmaningarna som högre tullar medför.

Tesla höjer priserna på Model 3 i Europa som en följd av nya EU-tullar på kinesisktillverkade elbilar. Foto: Tesla

Priserna på Tesla Model 3 i Sverige är nu följande: Standard Range kostar 513 170 kronor (tidigare 496 170 kronor), Long Range kostar 603 170 kronor (tidigare 586 170 kronor) och Performance kostar 661 170 kronor (tidigare 644 170 kronor).

Samtidigt har den kinesiska konkurrenten Xpeng meddelat att de inte kommer att höja sina priser, trots de nya tullarna. Volvo, som nyligen höjde priset på sin EX30, har uppgett att deras prisökning inte är relaterad till tullarna.

För svenska konsumenter som överväger att köpa en Tesla Model 3 kan det vara klokt att göra sin beställning snart. Teslas prishöjning visar på hur de nya tullarna påverkar biltillverkare med produktion i Kina, och det kan påverka framtida prissättningar ytterligare.

Annons
Annons
Rulla till toppen