Toyota på väg tillbaka till Formel 1 efter 15 års uppehåll

Toyota planerar en comeback till Formel 1 efter 15 års frånvaro. De har inlett samtal med Haas om ett potentiellt partnerskap för att återigen tävla på motorsportens högsta nivå.
Annons

Enligt trovärdiga källor har Toyota förhandlat med Haas med förhoppningar om ett partnerskap, rapporterar RacingNews365. Initialt handlar det om ett sponsorskap, liknande det Alfa Romeo hade med Sauber. Men med de positiva samtalen som pågår, finns det stor potential för ett djupare samarbete redan innan säsongen 2026.

Från och med 2025 kan vi kanske se Toyota och Haas jobba tillsammans på bildelar, med Dallara som fortsatt partner. Toyota planerar att hjälpa Haas med chassit för 2026 genom att använda deras avancerade vindtunnel i Köln, en anläggning som även Andretti använder.

Senast Toyota var med i F1 startfältet var 2009. Foto: Darren Heath / Getty Images

Toyota har dessutom planer på att sponsra fler team. Genom ett tekniskt partnerskap med Haas hoppas de bana väg för en stark comeback i Formel 1. Trots att de inte planerar att leverera motorer just nu, är det inte omöjligt i framtiden.

Snart kan vi se en Toyota slingra ner för Monacos gator igen. Foto: Darren Heath / Getty Images

Toyotas återkomst skulle vara en stor vinst för Formel 1, särskilt med tanke på att Honda redan levererar motorer. Det skulle stärka sporten i Japan och visa på det globala stöd som Formel 1 har idag. För tillfället ligger fokus på att slutföra avtalet med Haas, ett team som har haft en imponerande säsong och är redo för nästa steg. Om Toyota och Haas når ett partnerskap, kommer amerikanske ägaren Gene Haas och japanske teamchefen Ayao Komatsu att bli en spännande duo att hålla koll på i framtiden.

Annons
Annons
Rulla till toppen