Fem tips som gör dig trygg i ett bilköp

Att få en korrekt och snabb värdering av din bil är numera enkelt – och helt gratis. Med rätt prisbild och tydlig historik kan du...

Fem tips som gör dig trygg i ett bilköp

Att få en korrekt och snabb värdering av din bil är numera enkelt – och helt gratis. Med rätt prisbild och tydlig historik kan du genomföra en trygg bilaffär. Här är fem tips du måste ha koll på.

Köpa bil ska vara roligt. Men samtidigt kan det vara lite läskigt då det handlar om mycket pengar och man vill inte bli lurad. Följer du våra fem steg nedan och använder sajten www.biluppgifter.se har du alla verktyg du behöver för att genomföra ett lyckat bilköp.

Bäst av allt är att tjänsten inte kostar en krona och du kan utföra den direkt i din mobiltelefon med en app (Android och iOS), dygnet runt.

Biluppgifter.se är den enda sajten i Sverige som helt utan avgifter visar en bils historik. En detaljerad historik och alla tillgängliga fakta som finns om bilen behövs för att göra en korrekt bedömning av både ägare och fordon. Informationen kan till exempel avslöja om någon skruvat på mätarställningen. Detta är uppgifter som Transportstyrelsen inte kan ge.

1). Skapa en prisbild

Med hjälp av registreringsnumret kan du jämföra flera exemplar av den bilmodell du är intresserad av. Det går då att se skillnaderna i värde och hur det varierar med miltal, årsmodell, utrustningsnivå, med mera.

När du har en skapat en egen bild av prisnivån har du ett starkt förhandlingsläge, både mot privata säljare och bilhandlare. Att pruta på en bil kan av en del upplevas som jobbigt, men med fakta som grund är det lättare att argumentera för ”rätt” pris. Och om priset är lågt vet du att det är fyndläge och chans till en riktigt bra affär.

Den prisvärdering som Biluppgifter.se erbjuder hämtar fakta från Autovista, det företag som i många år gjort den berömda ”Gröna boken” med begagnatpriser. Prisvärderingen grundar sig på genomförda affärer, i Sverige.

2) Är bilen importerad?

I faktauppgifterna går det att se om bilen är såld i Sverige eller importerad. En importerad bil behöver inte vara dålig på något sätt men det försämrar som regel andrahandsvärdet.

En importerad bil kan ha oklar historik, vara krockad, mätarställningen kan vara manipulerad och i värsta fall är bilen stulen. Skulle du köpa en stulen bil – även om du är ovetande – måste den lämnas till den rätta ägaren. Att få tillbaka några pengar är i dessa fall svårt eller omöjligt.

Känner du dig på det minsta sätt tveksam till en importerad bil är det bättre att avstå, även om priset kan vara lockande.

3) Visar de senaste ägarna

Biluppgifter.se visar de tre senaste ägarna till bilen. Det går även att se när fordonet besiktigats och vilket miltal som bilen då hade. Miltalet är viktigt att kontrollera och det ska aldrig kunna sjunka – för då har mätarställningen manipulerats.

Bilprovningen ifrågasätter aldrig en mätarställning utan skriver ner den och uppgifterna går vidare till Transportstyrelsen som ”skriver över” den föregående mätarställningen. Att någon fuskat med mätarställningen går inte att se hos Transportstyrelsen, men det syns alltså hos Biluppgifter.se.

Även den mänskliga faktorn kan spela in och det förekommer att besiktningspersonalen skrivit in felaktiga siffror.

Länkar till Biluppgifter.se

Biluppgifter.se (hemsida)

Biluppgifter.se på Facebook

Biluppgifter-appen för Android (klicka för att ladda hem)

Biluppgifter-appen för iOS (klicka för att ladda hem)

 

Fem tips som gör dig trygg i ett bilköp
För att vara säker på att det är rätt bil du har framför dig måste du kontrollera chassinummer, eller VIN-nummer som det ibland heter. Många bilar har chassinummer synligt genom en ”glugg” i vindrutans svarta sargkanter. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

4) Identifiera bilen och ägaren

Med uppgifterna från Biluppgifter.se går det att fastställa identiteten på både bilen och ägaren. Bilens chassinummer – eller VIN-nummer som det också kallas – finns med bland uppgifterna.

Om någon försöker sälja ett stulet fordon görs det ibland med hjälp av stulna registreringsskyltar från ett annat fordon med samma årsmodell och färg. Kontrollera därför alltid att bilen har rätt chassinummer.

Fordonsägaren anges med kön, ålder och bostadsort. Namnet får inte skrivas ut på grund av PUL, personuppgiftslagen. Enda sättet att få ut namnet är i dagsläget att skicka ett sms för tre kronor till Transportstyrelsen. Biluppgifter.se arbetar dock med en ny lösning för att visa namnet på fordonsägaren, ett arbete som man förhoppningsvis snart är klara med. Om fordonsägaren är ett aktiebolag syns hela namnet.

En bilaffär går bara att genomföra gentemot ägaren själv eller ett ombud med fullmakt. Det är därför mycket viktigt att veta att det verkligen är bilägaren som man har framför sig. Betalar man en bil till fel person måste bilen lämnas till sin rätta ägare och pengarna – ja, de blir svåra få tillbaka om det är en bedragare.

5) Få fram rätt modellår

Hos Biluppgifter.se får man uppgift om både ”Fordonsår” och ”Modellår”, två begrepp som ofta blir sammanblandade. Svenska myndigheter anger bara tillverkningsdatum men inom bilhandeln använder man oftast modellår.

Av tradition brukar bilindustrin ställa om tillverkningen under semestern, vilket gör att en bil som till exempel tillverkats i september 2014 (Fordonsår) ändå anges som årsmodell 2015 (Modellår).

Livscykeln för en bilmodell är cirka sju år och man brukar prata om ”generationsskifte” när en helt ny modell lanseras – även om de två modellerna har samma namn. Skillnaderna mellan bilarna kan vara mycket stora och därför är det viktigt att veta om man köper den gamla eller nya generationen av bilmodellen.

I mitten av livscykeln brukar biltillverkarna göra ett ”ansiktslyft” (facelift) med många förbättringar och delvis nytt utseende. Som bilköpare är det viktigt att få reda på bilens årsmodell för att säkert veta om den fått dessa uppdateringar. En ansiktslyft modell värderas också högre än fjolårets modell.

Fem tips som gör dig trygg i ett bilköp
Är man på plats hos en bilhandlare eller bilsäljare är det smidigast att använda mobilappen från Biluppgifter.se. Den finns för Android och iOS. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Följer du dessa fem punkter har du undvikit många av de fallgropar som en bilköpare kan råka ut för. Varje månad utförs cirka sex miljoner slagningar på registreringsnummer hos Biluppgifter.se och det är en växande skara som upptäcker fördelarna. Med cirka 400.000 besökare i veckan är Biluppgifter.se en av de största bilrelaterade sajterna som finns i Sverige.

Sajten startade i september 2014 och alla tjänster har alltid varit gratis och det kommer de alltid att förbli också, lovar grundarna av företaget. Biluppgifter.se visar alla fordon i Sverige som har en registreringsskylt. Alltså även snöskotrar, mopeder, motorcyklar, lastbilar, traktorer, med mera.

Genom att samarbeta med allt fler partnerföretag går det att se fler detaljer om fordonet. Det går till exempel att se om bilen rostskyddsbehandlats hos Dinitrol Center eller lackskyddsbehandlats hos Ditec och Brilliant Care. Förhandlingar förs med fler företag. Uppdateringar och nyheter finns beskrivna på Facebooksidan som Biluppgifter.se har (klicka på länken för att hoppa dit).

En detalj som kan vara bra att veta är att Biluppgifter.se erbjuder möjlighet att söka på ett registreringsnummer som inte är komplett. Skriver man fel, minns fel eller ser ett foto med en delvis dold registreringsskylt är det alltså inte ”kört”. Men träffbilden blir givetvis bättre ju fler av siffrorna och bokstäverna som är rätt.

 

Länkar till Biluppgifter.se

Biluppgifter.se (hemsida)

Biluppgifter.se på Facebook

Biluppgifter-appen för Android (klicka för att ladda hem)

Biluppgifter-appen för iOS (klicka för att ladda hem)

 

Rulla till toppen