Testa: Så hög blir din månadskostnad

Trenden pekar uppåt. På bara några år har Audi märkt en markant ökning av kunder som vill privatleasa sina bilar.
"Många väljer privatleasing för att det är tryggt och bekvämt. Man slipper betala någon kontantinsats och behöver inte fundera över andrahandsvärdet när det är dags att byta bil", säger Ola Petersson, som är marknadschef på Audi Financial Services.
Nu kan du göra ett snabbt test och ta reda på hur mycket det skulle kosta för dig att privatleasa en bil.

Det har blivit allt vanligare att vi hyr eller betalar en månatlig avgift för tjänster som rör sådant om mobiltelefoni, musik, TV och filmer. Och samma trend syns i bilbranschen, där andelen som väljer att privatleasa sina bilar ökar. Något som också Audi har märkt.

"Om man backar tillbaka ett tiotal år så kan man se att allt fler av våra kunder väljer att finansiera sin Audi med bilen som säkerhet. I nuläget är drygt varannan ny Audi finansierad via oss på privatmarknaden. Historiskt sett har billån stått för en stor andel av de här kunderna och så är det fortfarande, men de senaste åren har det blivit allt vanligare med privatleasing. Jämför man till exempel 2015 med 2013 har privatleasingmarknaden ökat med över 70 procent och Audi Privatleasing ökade samma period med nästan 90 procent", säger Ola Petersson.  

Varför tror du att det är så?

"Jag tror att abonnemang som man betalar månadsvis blir allt vanligare i samhället över lag – inte bara i bilbranschen. Många tycker att det är tryggt och bekvämt. Hos oss får de en ny bil och vet i förväg vad kostanden blir varje månad. Om billån eller privatleasing är bäst är däremot snarare en fråga om behov och preferens än om ekonomi. Vissa kunder vill bara ha tillgång till mobilitet, inte äga bilen", säger Ola Petersson och fortsätter:

"Med privatleasing behöver man inte binda upp kapital i en kontantinsats eller fundera över andrahandsvärdet på bilen. Efter avtaltiden lämnar du bara tillbaka bilen till din Audi-återförsäljare, det är några saker som många ser som fördelar. Dessutom har Audi ett bra andrahandsvärde, något som gör att månadskostnaden hålls nere."

Är du intresserad av att privatleasa en bil – här kan du snabbt kolla hur mycket det skulle kosta.

 

Montage: Istock

Vad ska man tänka på om man är intresserad av att privatleasa en bil?

"Utgångspunkten är att gå igenom vad man har för bilbehov och hur bilen ska nyttjas. Vilken typ av bil behöver du? Hur långt kör du per år? Vilken avtalstid är du intresserad av? Det här är frågor som du bör ställa dig och som även är grunden i leasingavgiften. Sedan kan du göra flera tillval, både när det gäller själva bilen, försäkring och serviceavtal."

Finns det några fördelar med att välja en försäkring genom er?

"Många upplever att vår försäkring har ett fördelaktigt pris och att mycket ingår, som till exempel reducerad självrisk vid vagnskada eller ingen självrisk alls vid stöld. Väljer du dessutom finansiering genom oss så blir försäkringspremien ännu mer förmånlig. Att sedan få både leasingavgiften för bilen tillsammans med försäkringskostnaden på samma faktura varje månad tycker många är smidigt", säger Ola Petersson.

Han menar att efterfrågan att lösa sitt bilbehov och få bil, finansiering försäkring och service på en faktura med en fördelaktig månatlig kostnad har ökat i takt med att dessa produkter och tjänster utvecklats.

Och vad innebär själva serviceavtalet som man kan göra som tillval?

"Du betalar en fast månadskostnad och vet vad din service kommer att kosta. Just nu har vi kampanjer på Audi A1 Sportback och Audi A3 Sportback. Där ingår dessutom serviceavtalet i kampanjpriset."

Är du intresserad av att privatleasa en bil – här kan du snabbt kolla hur mycket det skulle kosta.

Hur gör man när man vill privatleasa en bil hos Audi?

"Då tar man kontakt med närmaste återförsäljare och går tillsammans med denne igenom vilka behov man har, hur långt man tror att man kör under ett år och under hur länge man vill leasa bilen. Det vanligaste där är att kunderna väljer en period på tre år."

Och vad händer om man bryta avtalet?

"Det kan ju inträffa en massa saker i en människas liv som gör att man inte vill eller kan leasa sin bil längre. Då får man betala en uppsägningsavgift på de återstående leasingavgifterna. Hur stor den avgiften blir beror på hur lång tid som återstår på leasingavtalet. Men under hösten kommer vi även lansera ett så kallat leasingskydd, för att undvika det här problemet och öka tryggheten hos kunderna. Ett skydd som är valbart att lägga till", säger Ola Petersson.

När man privatleasar har ju bilen ett visst standardutförande och sedan kan man göra en massa olika tillval. Blir det mycket dyrare per månad om man gör flera tillval?

"Allt handlar ju om vad man har för behov. I allt väsentligt är det som när man finansierar bilen med ett billån. Man delar upp kostnaden för tillvalen till en relativt låg månadsbetalning. Kampanjbilarna på Audi Q3 har just nu ett extra förmånliga erbjudande", säger Ola Petersson.

På Audis egen sajt kan du på bara några sekunder testa hur mycket det skulle kosta för dig att privaleasa en bil. Du väljer modell och hur många mil du vill köra per år. I testmodulen kan du också kryssa i olika tillval. Utifrån de alternativ du väljer ser du sedan hur mycket de olika bilmodellerna skulle kosta per månaden.

Är du intresserad av att privatleasa en bil – här kan du snabbt kolla hur mycket det skulle kosta.

Vad är privatleasing? Hur funkar det? Vilka för- och nackdelar finns det med att leasa sin bil? Det ska vi ta reda på. Under ett antal veckor fokuserar vi på auto motor & sport på temat privatleasing. Satsningen presenteras av Audi, som står bakom texterna som är annonsmärkta. Övriga artiklar har tagits fram av redaktionen och är helt oberoende.

Foto: Audi

Foto: Audi