Listan: Här är myterna om privatleasing

De sista åren har trenden vuxit sig starkare – allt fler svenskar väljer att privatleasa sina bilar. Men det finns många fördomar och myter kring fenomenet.  
Här slår Ola Petersson, marknadschef på Audi Finacial Services, hål på några av de vanligaste.

Listan: Här är myterna om privatleasing

Privatleasing är en relativt ny företeelse, som har existerat på bilmarknaden i mindre skala under några decennier. Många är positiva, men det finns också fördomar och myter kring ägandeformen. Ola Petersson är marknadschef på Audi Finacial Services. Här bemöter han de vanligaste.

Att köpa en begagnad bil är billigare än att leasa.

Ola: Det här beror helt på hur man ser det. Inköpspriset och därmed kapitalkostnaden, är oftast lägre på en begagnad bil, men samtidigt brukar reparationskostnaderna vara högre. Sedan ska man även tänka på att bilar som är äldre än tre år behöver helförsäkras och det kostar en slant, till skillnad från nya bilar som omfattas av vagnskadegaranti.

Att ha tjänstebil är billigare än att leasa.

Ola: Det går det absolut att hitta privatleasingkampanjer som står sig väl mot att till exempel ha en tjänstebil. Att privatleasing med ett serviceavtal och märkesförsäkring – där du betalar allt på samma faktura – är dessutom nästan lika bekvämt som att ha en tjänstebil. 

Gör snabba testet och få svar: Så mycket kostar privatleasing för dig.

Leasing är något som bara attraherar dem som inte har så mycket pengar.

Ola: Detta är en fördom som jag inte alls ser stämmer. I nuläget är drygt varannan nya Audi finansierad via oss på Audi Financial Services. Det innebär att 50 procent av våra kunder, som kör nya bilar, väljer antingen leasing eller billån. En stor andel av denna målgrupp har pengar eller goda inkomster, men vill inte binda sitt kapital i en bil. Om man sedan tittar på privatleasing så tycker många att det är bekvämt och tryggt. En annan fördel är att du inte behöver ha någon kontantinsats när du tecknar ett avtal. Kunderna är både från större städer, mindre orter och i alla åldrar, även om det är något vanligare med privatleasing bland dem som är födda på 80- och 90-talet jämfört med dem som är födda på 60- och 70-talet. 

Leasing är ett oflexibelt sätt att ha bil på.

Ola: Efterfrågan på att lösa sitt bilbehov genom att en gång i månaden betala för bil, finansiering, försäkring och service via en och samma faktura, har ökat i takt med att vi utvecklar den här typen av produkter och tjänster. Det är egentligen inget ovanligt – samma trend syns ju inom en massa andra områden som mobiltelefoni, musik, tv och film. Med privatleasing kan man helt enkelt säga att vi möter en ny typ av efterfrågan hos kunderna. Men precis som inom andra branscher så skriver du på ett avtal för en viss tid när du privatleasar. Det kan vissa se som oflexibelt. Om man skulle behöva bryta det här avtalet i förtid så får man nämligen betala en uppsägningsavgift på de återstående leasingavgifterna.

När du leasar en bil tillkommer det alltid en massa extra kostnader.

Ola: Den leasingavgift du betalar för nyttjandet av bilen, utgår från hur den ska användas. Avgiften baseras på parametrar som planerad körsträcka, avtalstid och bilmodell. Precis som vid billån eller kontantköp tillkommer det sedan givetvis kostnader för sådant som såsom försäkring och service. Samma sak gäller för andra typer av tillval. De kan också kosta extra, men det gör det även om du finansierar dem kontant eller via ett lån.

Just nu har Audi kampanj på Audi Q3. Se hur mycket det skulle kosta för dig att privatleasa en bil.

Leasingkontrakten är alltid på tre år.

Ola: Det där kan du välja själv. Du kan leasa en Audi i allt från 12 månader och upp till 60 månader, däremot är det vanligast med en avtalstid på 24–36 månader.

När ditt leasingkontrakt gått ut och du ska lämna igen bilen tillkommer det alltid en massa extra kostnader.

Ola: Tar du väl hand om bilen, servar den enligt serviceplanen, åtgärdar eventuella försäkringsskador och vårdar den regelbundet både ut- och invändigt, så slipper du onödiga kostnader för onormalt slitage. Även om det i och för sig faktiskt är sådant som du även måste betala för om du äger bilen själv, då det påverkar andrahandsvärdet. En kostnad som däremot kan tillkomma är när du privatleasar är övermilsersättning, en avgift för om du har kört längre än vad som står i avtalet. Men den kan du undvika om genom att höra av dig till oss så justerar vi körsträcka och leasingavgiften under avtalstiden.

Gör snabba testet och få svar – så mycket kostar privatleasing för dig. 

17
18